0:00

După cum arată situația acum, sunt foarte mari șanse ca, și anul acesta, programul prin care se distribuie corn, lapte și fructe să înceapă cu întârziere în județul Neamț. În vreme ce alte consilii județene au semnat încă de la începutul lunii contractele cu furnizorii și au stabilit deja programul de distribuire a produselor în școli, la Neamț până și primul pas – intrarea banilor alocați de Guvern pentru plata gustărilor – s-a finalizat cu o piedică, după ce rectificarea bugetară a picat cu brio în plenul Consiliului Județean, pe 27 august. Sigur, chestiunea va fi reluată, însă mai trec câteva zile, poate chiar săptămâni, iar calendarul este deja decalat. Nemaivorbind de faptul că, începând din acest an, prin hotărâre de Guvern, consiliile locale pot prelua aplicarea acestui program în localitatea lor, direct și complet, de la primele proceduri până la semnarea contractelor cu furnizorii pe care îi desemnează câștigători.

La Neamț, nici asta nu merge cum trebuie. Consiliul Județean Neamț a trimis adresă către toate UAT-urile, solicitându-le să-și anunțe intențiile: dacă vor să se ocupe direct de cornulețul cu lapte sau lasă grija în continuare în seama județului. Singurul care și-a anunțat independența este primarul de Cordun, Adrian Ciobanu, care vrea să deruleze programul în școlile din comună fără implicarea CJ și căruia îi va fi repartizată suma corespunzătoare din ce a alocat Guvernul. Totuși, el este unul din 83 primari din Neamț. Oficiali de la Consiliu susțin că primarilor li se mai lasă răgaz câteva zile pentru a-și exprima clar opțiunea, apoi, dacă tot nu răspund în vreun fel, se va considera că acceptă tacit. Poate până atunci trece și rectificarea.

Strict privind programul național, județului Neamț i-au revenit 12,644 milioane de lei, din care 1,932 milioane pentru fructe și legume (plus 937.000 lei pentru ”măsuri educative aferente distribuției de fructe”), 4,250 milioane pentru lapte și lactate (plus 937.000 lei pentru aceleași ”măsuri educative aferente distribuției de lapte”) și, în fine, 4,588 milioane pentru produsele de panificație.

Astfel, în anul școlar 2019-2020, săptămânal, fiecare preșcolar și elev va primi ”2 porții de fructe și/ sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație”. Pentru diversitate, fructele vor fi însoțite de biscuiți sau covrigi uscați, iar laptele de corn sau baton.

S-a stabilit și un grafic de distribuție săptămânală:

12, 644 milioane de lei pentru cornuleț cu lapte în Neamț, Cordun își declară independența, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu același prilej, au fost stabilite ”măsurile educative” aferente distribuției de fructe și lactate, pentru care, cumulat, Guvernul a alocat 1,874 milioane de lei. Opțiunile prevăzute de lege sunt mai multe, de la vizite la ferme, la producători, la stațiuni de cercetare și expoziții până la concursuri și zile tematice legate de beneficiile fructelor, legumelor și lactatelor în alimentație. Consiliile județene pot alege în funcție de buget și preferințe, însă sunt obligate la măcar o măsură educativă pentru fiecare linie de distribuție. La Neamț, propunerea este:

12, 644 milioane de lei pentru cornuleț cu lapte în Neamț, Cordun își declară independența, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rămâne de văzut când vor fi înregistrați banii în conturile județului și cam cât vor fi întârziate procedurile. (D.O.)

Articolul precedentL3 Ozana Târgu Neamţ merge la Botoşani după puncte
Articolul următorProiectul „Speranţa, cheia spre performanţă” are continuitate
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.