În unitățile de învățământ din Neamț, în trimestrul I, au fost confirmate 21 de cazuri de scarlatină.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, în luna mai au fost înregistrate alte 5 cazuri: la Școala Gimnazială ”Daniela Cuciuc” din Piatra-Neamț, Școala Gimnazială Girov, Școala Gimnazială Nr. 3 din Piatra-Neamț, Școala Nr. 2 din Piatra-Neamț și Grădinița ”Veronica Filip” (care aparține de Școala Gimnazială ”Elena Cuza”) din Piatra-Neamț.
Medicii spun că aceste cifre nu indică faptul că în vreuna din școlile din județ ar exista vreun focar, dar că acolo unde a fost depistat chiar și câte un caz DSP Neamț fac monitorizare.
„Se respectă metodologia de supraveghere. Adică, bolnavul este tratat, contacții sunt investigați, se face triajul epidemiologic, zilnic, iar la cei care au eritem, adică gâtul roșu, se recoltează exudat, se intensifică aerisirea unității și curățenia curentă. Noi avem aceste unități în supraveghere, în permanență. Pe noi ne anunță de la primul caz. Cu toate că în metodologie scrie că de la al III-lea caz să se anunțe DSP-ul. La noi este de la primul caz, pentru că majoritatea unităților lucrează aceste exudate la noi și, în momentul în care apare un rezultat pozitiv, de la un copil care este trimis de la o unitate de învățământ, ne autosesizăm”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.
Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A, care eliberează în corp o toxină, în urma căreia apare o iritație a pielii de culoare roșie. Se transmite pe cale aeriană și debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubație de maximum 5 zile. După perioada de incubație apar dureri de cap, de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare, stări de vomă și dureri abdominale. Primele zone afectate de această iritație sunt fața și gâtul, după care se extind pe tot corpul. (M.T.)