Legea privind fumatul în spațiile publice a intrat în vigoare din 17 martie și, odată cu acest lucru, s-au produs și modificări la organizarea locurilor destinate fumătorilor.

Dacă, până acum, localurile erau, în marea lor majoritate, împânzite de scrumiere și fum de țigară, iar în unele dintre instituțiile publice existau încăperi destinate fumătorilor, legea a schimbat lucrurile.

Conform legii, din 17 martie, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Spațiul public închis reprezintă orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Nu se ține cont nici de natura materialului din care sunt confecționați pereții sau tavanul/plafonul/acoperișul, în această categorie intrând chiar și foliile din plastic de la terase, și nu contează nici dacă „peretele” se poate plia, ridica etc..

Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis riscă o amendă contravențională de la 100 la 500 de lei, iar persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis pot lua o amendă contravențională de 5.000 lei (la prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (la a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Astfel, la instituțiile publice au apărut scrumiere metalice sau litiere cu nisip, în timp ce proprietarii de localuri s-au grăbit să-și deschidă terasele și să elimine și foliile de plastic pentru a nu risca vreo amendă mai usturătoare decât fumul de țigară ce intră în ochii fumătorilor.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentOPERAȚIUNEA AGA: La Troleibuzul primesc bani doar consilierii județeni, restul fac muncă voluntară!
Articolul următor„Bătrânețe liniștită” – un proiect etalon în Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.