marius irimia brosaMarius Irimia a început anul 2016 cu o nouă descoperire: cel de-al optulea tezaur din cariera sa de detectorist. De data asta a scos la lumină 167 de denari imperiali şi o broşă medievală, care are şi acul de prindere, dar din păcate a fost „fracturată” de un plug. Experienţa pe care a trăit-o l-a marcat, însă, mai mult decât descoperirea în sine. Deşi tezaurul este foarte frumos, mai frumos chiar decât toate celelalte pe care le-a găsit până acum.

„Am găsit mai întâi tot felul de gunoaie şi potcoave şi pe urmă broşa”, ne-a declarat Marius Irimia. „Imediat am văzut dealul şi, după ce l-am urcat şi am ajuns pe terasă, am simţit o linişte totală, de parcă aş fi trecut în altă dimensiune. Trăirea asta n-am avut-o până acum. E fantastică! Am avut sentimentul că voi găsi ceva important şi am simţit că parcă-mi spune cineva să sap şi să umblu cu grijă. După jumătate de oră am găsit prima monedă. M-am speriat! Imediat am mai găsit una, iar la 50-60 cm erau toate celelalte. Un tezaur frumos, emis într-o perioadă scurtă şi aproape necirculat. Am rămas şi eu uimit de detaliile fine, până la nivel de fir de păr. După ce vor fi curăţate, monedele astea vor arăta absolut superb. Şi-mi plac foarte mult, spre deosebire de monedele medievale care nu mă încântă deloc. Uneori mă gândesc că poate cineva a murit pentru ele şi de aceea mă ajută Dumnezeu să le scot la lumină, să se liniştească sufletele celor care le-au deţinut”.

La Hârtop, Bârgăuani s-au făcut săpături, cu ani în urmă, la marginea de nord a satului, şi s-a descoperit o aşezare din eneolitic, Cultura Cucuteni. Dar tezaurul a rămas „ascuns” până luni, 11 ianuarie, când Marius Irimia l-a descoperit . Astăzi l-a predat la Direcţia pentru Cultură Neamţ.

„E nemaipomenit omul ăsta”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Neamţ. „ Este şi foarte norocos, dar a şi citit mult şi ştie cum şi unde să caute. Eu mă bucur de fiecare dată când face câte o descoperire, pentru că, dacă nu se duce niciun specialist să facă săpături în zonele deja cunoscute, nu mai spun de celelalte, e păcat ca istoria să rămână îngropată în pământ”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentACTUALIZARE Sistemul de citit cardurile de sănătate a fost repornit
Articolul următorCurtat de Berceni, Ichim a ajuns la Botoşani * Cazan va juca la Mediaş
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.