Sâmbătă, 26 martie, în municipiul Iași, pe strada Grigore T. Popa din cartierul Bucium, a izbucnit un puternic incendiu de vegetație care-a afectat peste 100 de ha. Pentru stingerea acestuia au fost mobilizate importante forțe de intervenție: 7 autospeciale de stingere, un vehicul utilitar pentru stingere și o autospecială pentru transport și intervenție cu 32 de pompieri militari ai Detașamentului nr. 1 Iași și 5 autospeciale de transport apă de la Serviciile Publice subordonate Primăriei Iași. După mai bine de 4 ore a fost stins și ultimul focar. La finalul intervenției pompierii ieșeni au concluzionat că cineva a pus foc vegetației uscate pentru curățarea unui teren, lăsând apoi focul nesupravegheat.
Este unul dintre recordurile negative înregistrate în privința incendiilor de vegetație uscată, care, numai de la începutul anului, au afectat peste 3.000 de ha de terenuri numai în județele Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău și Vaslui. Zilnic, pompierii din aceste județe muncesc ore în șir pentru stingerea unor astfel de incendii.
Dacă, până luna aceasta, a fost manifestată o oarecare îngăduință față de cei care dau foc resturilor vegetale pentru a-și curăța terenurile, din martie, atât pompierii, cât și inspectorii Agențiilor pentru Plăți și Intervenții în Agricultură din județele menționate spun că vor trece la aplicarea de sancțiuni.
Astfel, pompierii pot da amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei celor care sunt identificați că au pus un astfel de foc, care pune în pericol bunuri și vieți omenești.
Inspectorii APIA sunt cei care primesc, zilnic, de la detașamentele de pompieri locația exactă GPS a terenurilor pe care se înregistrează astfel de arderi de vegetație. Proprietarii acestor terenuri vor fi sancționați cu minim 5% până la excluderea de la plată a subvenției venite de la Uniunea Europeană pentru toate terenurile agricole pe care aceștia le dețin.
Reamintim faptul că propietarii au obligația, chiar dacă nu ei sunt cei care pun focul, ca, în maxim 3 zile, de la constatarea unui astfel de incendiu sau arderi de vegetație pe terenurile proprii, să-l anunțe autorităților pentru a evita sancțiunile. Pentru curățarea terenurilor în acest mod este necesară obținerea unui permis special de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau de la serviciul din primăria locală și sunt o serie întreagă de condiții ce trebuiesc respectate pentru evitarea producerii unor incendii.
Angela Croitoru