tg cl feb 2014

Primăria Târgu-Neamț a organizat miercuri, 12 ianuarie, de la ora 10, în Sala de ședințe, o dezbatere publică cu privire la mai multe proiecte de hotărâre, printre care și proiectul de aprobare a Regulamentului privind stabilirea unor forme de sprijin financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult.

Astfel, din bugetul local se propune alocarea sumei de 100.000 de lei pentru bisericile din Târgu-Neamț. Acest regulament a fost stabilit în baza unei Ordonanțe de Urgențe a Guvernului României și se aplică pentru alocarea unor forme bănești din bugetele locale, bani ce se vor îndrepta spre întreținerea lăcașelor de cult, repararea, conservarea și întreținerea lor, dar și pentru activități sociale și asistență medicală, activități care ar trebui organizate de către biserici. După ce suma va fi aprobată și în Consiliul Local, acești bani se vor da pe anumite criterii, după ce, în prealabil, bisericile trebuie să depună o cerere tip la primărie, un deviz de lucrări, autorizație de construcție, o adeverință de la bancă cu un extras de cont. După depunerea documentelor de către solicitanți, se va forma o comisie de evaluare a cererilor, formată din angajați ai primăriei și consilieri locali.

Bisericile vor încheia, de asemenea, un contract de finanțare cu primăria, ele trebuind să justifice cheltuirea banului public. În Târgu-Neamț sunt 13 biserici ortodoxe, cu tot cu biserica pe rit vechi. Prezent la dezbaterea publică, părintele Teoctist Caia, parohul Bisericii „Sf. Haralambie”, a adus la cunoștință administrației locale faptul că suma de bani alocată bisericilor pe anul 2014 este mică în comparație cu nevoile lăcașelor de cult.

tg bise

„În perioada 2005-2006, la Biserica Sf. Haralambie, s-a construit o casă socială cu toate dotările, casă socială construită cu ajutorul Consiliului Local care ne-a alocat atunci 2.500 de lei. dar acum ne dorim să refacem acoperișul bisericii, iar pentru asta avem nevoie doar pentru materiale de 80.000 de lei. Orașul Târgu-Frumos are doar două biserici, pe când noi avem 13 biserici, de aceea consider că suma este foarte mică și ar trebui suplimentată”, a spus preotul Teoctist Caia. (C.T. STURZU)

 

2 COMENTARII

  1. Cand deficitul bugetului Tg Neamt este f f f mare , de unde bani pentru subventionarea bisericilor si a clubului local de fotbal???
    Manastirile din zona taie padurile intr-un ritm fara precedent in ultimii 70 de ani. De ce nu au bani pentru intretinerea bisericilor , mai ales ca alte actiuni de binefacere nu exista???

Comments are closed.