0:00

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) tinde să devină o sursă de informații pentru județul Neamț, nu neapărat prin importanța sa strategică, dar mai ales prin modul cum face selecția oamenilor care-l consiliază pe șeful instituției. Cazul Nicoletei Husaru a fost deja mediatizat. ANRM a organizat miercuri, 7 februarie, o dezbatere publică a proiectului de ordin privind aprobarea metodologiei de stabilire a prețului de referință pentru gazele naturale extrase din România. Fondul problemei este unul din cale afară de important: cum a pierdut România peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor naturale.

Ca participanți din partea grupurilor specializate au fost anunțate nume importante, precum Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Federația Patronală Petrol și Gaze sau Deloitte.

Printre vorbitorii cu intervenții reținute de presă, după cum prezenta burtiera de la Știrile PRO TV, un anume Dorinel Unsărescu, în calitate de consilier al președintelui ANRM. Imaginile ni-l arătau însă pe mult mai cunoscutul Dorinel Ursărescu, dispărut de ceva vreme din atenția publicului nemțean. Confirmarea a venit de la Digi24, care, pe site, prezintă și un citat important din spusele lui… Dorin Ursărescu: ”Au fost rapoarte ale Curţii de Conturi, care au stabilit nivelul de încasare pentru bugetul de stat, la nivelul lui 2010, deci prin neactualizarea preţului de referinţă de 2,4 miliarde de lei şi, în 2015, de 4,67 miliarde”.

Unsărescu de la ANRM e Ursărescu de la Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații Unsărescu de la ANRM e Ursărescu de la Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unsărescu de la ANRM e Ursărescu de la Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Subiectul, în ansamblu, pornește de la redevenţele pentru aceste resurse, calculate timp de şase ani cu un preţ de referinţă, nemodificat din 2008, după cum arată Digi24, și este puțin probabil să se încheie curând. În așteptare, publicul nemțean poate reține surpriza regăsirii lui Ursărescu într-o poziție importantă și influentă.

În context, este obligatoriu să ne amintim că Ursărescu a fost parlamentar de Neamț, șef de partid și are certificat primit de la Direcția Națională Anticorupție și Înalta Curte de Casație și Justiție. Ultima l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare și termen de supraveghere de trei ani. Din acest punct de vedere, putem spune că Ursărescu și-a găsit locul potrivit, îl consiliază pe cel care gestionează bogățiile minerale ale țării, nu poate face rău, că sub supraveghere e chiar el, în calitate de condamnat cu acte în regulă.

Legătura între acest dosar și funcția de la ANRM este cât se poate de directă. Ursărescu a fost acuzat că și-a folosit influența pentru a fi cineva numit într-o funcție, într-o vamă, care urma să faciliteze unor traficanți de combustibili o vămuire privilegiată, iar fostul deputat de Neamț urma să primească 100 euro pentru fiecare tonă vămuită. Cu specificația că, de pe atunci, se gândea la bogățiile țării, motorina fiind adusă, în acte, din Bulgaria. Că dacă era românească… (V.D.)

Articolul precedentCOD GALBEN de ninsori abundente în Neamţ, Botoşani şi Suceava
Articolul următorFOTO/VIDEO Ţigări descoperite în instalaţia de aer condiţionat a unui tren
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.