0:00

Unde sunt derby-urile de altădată?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Disputa Piatra Neamț-Bacău reeditată în Cupa României

Ceahlăul are un adversar accesibil în 16-imile Cupei României la fotbal: SC Bacău, locul 5 după 3 runde, cu 4 puncte acumulate, la 5 puncte distanță de liderul Săgeata Năvodari. Echipa băcăuană miza să întâlnească un adversar de top, din Liga I, în 16-imile Cupei României și pe un succes de casă la vânzarea biletelor, însă, a dat peste adversarul ”tradițional”. Când echipa băcăuană era în Liga I, finanțată de primăria condusă pe atunci de răposatul Dumitru Sechelariu, meciurile dintre Bacău și Ceahlăul erau considerate a fi ca cele dintre Real Madrid și Barcelona, la scară mai mică. Atunci, FCM Bacău avea planuri mari: să ajungă campioană. Astăzi se zbate în anonimatul ligii secunde, sperând să-și achite restanțele din sezonul trecut, după arestarea managerului Liviu Goian.

Unde sunt derby-urile de altădată?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mărire și decadență

Nimic din ce-a fost odinioară Bacăul pentru fotbalul românesc nu s-a păstrat. Nimic nu aduce aminte că, odinioară, în sezonul 1969-1970, Bacăul a fost a doua echipa românescă, după Petrolul, ce a atins sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde a fost eliminată de Arsenal Londra. Nimic nu aduce aminte de Dembrowski, jucătorul cu cele mai multe goluri marcate în Divizia A, 57, sau de Andrieș, jucătorul cu cele mai multe prezențe: 319, ori de Vamanu, mijlocașul comparat deseori cu Dobrin, sau de fostul Liceu de Fotbal, mândria sportului românesc pe vremea lui Ceaușescu. Stadionul Municipal Bacău, care odinioară era unul din puținele arene din România dotate cu nocturnă, pe vremea când echipa era finanțată de Dumitru Sechelariu și manageriată de Gheorghe Chivorchian, a ajuns o ruină. La fel și centrul de copii și juniori care în anii ’80 dădea jucători pe bandă rulantă echipei divizionare A, astăzi se zbate într-o sărăcie cruntă.

Fosta echipă FCM Bacău, odinioară, avea planuri mari: viza cucerirea campionatului, dar răposatul Dumitru Sechelariu a pierdut alegerile în 2004, iar echipa s-a destrămat. Pentru sezonul 2009-2010 echipa și-a propus promovarea în Liga I, dar datorită problemelor financiare și neînțelegerilor între Dumitru Sechelariu și Consiliul Local, echipa a fost retrogradată în Liga a III-a la ”masa verde” după două neprezentări. După excluderea din liga a II-a, Consiliul Local a înscris echipa în sezonul următor în liga a III-a sub numele de SCM Bacău. La data de 9 iunie 2010 s-a anunțat că noul club va fi construit pe structura vechiului club, SC FCM Bacău SA, care după majorarea de capital a intrat sub controlul Consiliului Local.

AS FCM Bacău (Dumitru Sechelariu) fostul proprietar al clubului a devenit acționar minoritar. Noul management al clubului a decis schimbarea denumirii în SC SCM Bacău SA și înlăturarea jucătorilor ce au contract cu AS FCM Bacău. SCM Bacău a promovat în liga a II-a în 2011, iar în sezonul următor a obținut locul 7. Înaintea sezonului următor, situația financiară nu a mai permis clubului să păstreze contractele jucătorilor, care au părăsit echipa (majoritatea plecând la FC Botoșani), iar Sechelariu a decis să o transfere în întregime Consiliului Local. În acel moment, echipa urma să fie retrogradată în liga a III-a, iar Consiliul Local a decis stoparea investițiilor în acest club și direcționarea lor către CS Mesagerul Bacău, echipă ce avea să primească denumirea de SC Bacău.

Unde sunt derby-urile de altădată?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Arena din ”buricul” Bacăului e inutilizabilă

Așa s-a născut SC Bacău, echipă ce-și dispută meciurile considerate ”acasă” pe stadionul ”Letea” și nu pe Municipalul, care, odinioară era arhiplin la un meci cu Ceahlăul. În plus, pentru că un necaz nu vine niciodată singur, managerul Liviu Goian este arestat și acuzat de fapte de corupție de procurorii DNA, în același dosar cu fostul primar Romeo Stavarache. ”Ne simţim acasă pe stadionul Letea, asta s-a văzut şi în jocurile de pregătire, în care băieţii au dat un randament bun. Ne pregătim zi de zi pe acest stadion şi asta s-a văzut şi în jocuri. Din punctul meu de vedere, e un avantaj că ne întoarcem pe acest stadion”, crede antrenorul Viorel Tănase.

”Am plecat la drum în noul campionat cu optimism şi cu încredere. Vom avea un parcurs mai bun decât cel de anul trecut, datorită modului în care băieţii au abordat pregătirea pe care am făcut-o. Deşi am traversat o perioadă dificilă, jucătorii noştri au dat dovadă de profesionalism şi s-au pregătit foarte bine, iar asta s-a văzut şi în faptul că n-am pierdut niciun joc de pregătire. Chiar dacă am întâlnit adversari mai modeşti, important e că suntem în progres ca joc, ca disciplină, ca mentalitate. Faţă de anul trecut, am avut un debut de campionat mai accesibil, întâlnind echipe care s-au clasat sub noi în sezonul precedent plus o nou-promovată. Nu ne va fi uşor, am avut și vom avea meciuri grele, dar eu cred că ne vom putea impune și vom trece de șocul primelor etape. Va fi un an în care toţi jucătorii vor fi motivaţi pentru a realiza obiectivul pe care ni l-am propus, acela de accedere în play-off şi apoi de clasare în primele 4. Eu zic că e un obiectiv realizabil. Principalele favorite la promovare sunt Săgeata Năvodari, Academica Argeş, Unirea Slobozia, după care urmăm noi”, a mai declarat antrenorul Viorel Tănase.

Ceahlăul nu și-a anunțat obiectivele din Cupă

Ceahlăul nu și-a fixat un obiectiv pentru Cupa României. Întrebat dacă și-a făcut un plan pe termen scurt, pentru următoarea serie de jocuri, cu FC Brașov, duminică, în Liga I și apoi, săptămâna viitoare cu SC Bacău, în Cupa României, antrenorul Florin Marin a răspuns că cel mai important joc este cel care urmează. ”Pentru mine, cel mai important meci este cel care urmează. Nu pot să știu ce se va întâmpla peste un meci, două sau trei. Mă gândesc doar la jocul următor. Acela este cel mai important pentru noi”, a precizat tehnicianul principal al Ceahlăului. Meciurile din 16-imile Cupei se vor disputa pe 23, 24 și 25 septembrie, pe terenul echipelor din Liga a II-a, sau al formațiilor mai slab clasate în Liga I, dacă se întâlnesc între ele, într-o singură manșă.

Mihai STOIAN

Articolul precedentSe adună cererile pentru „Bani de liceu”
Articolul următorPoliţiştii de la arest, obligaţi să înveţe ţigăneşte