izotec

Județul Neamț a intrat în lumea nebună a celor unde rujeola face ravagii. Un băiețel, în vârstă de numai 5 luni, a devenit victima nr. 34 în statistica deceselor prin rujeolă. Sugarul suferea și de anemie.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, citat de news.ro, până acum au fost înregistrate peste 9.100 de îmbolnăviri, numai în ultima săptămână fiind semnalate 122 cazuri noi de rujeolă și un deces. ”Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns, vineri, la 9.104. De asemenea, 34 de persoane au murit din cauza rujeolei, ultimul caz fiind înregistrat în această săptămână. Cele 34 de decese au fost înregistrate în județele Timiș – 9a, Arad – 6, Dolj – 7, Caraș-Severin – 3 și câte un caz în București, Bihor, Cluj, Călărași, Neamț, Satu Mare, Vaslui, Galați și Mureș. Ultimul caz de deces este un băiețel de cinci luni cu anemie, din județul Neamț”, precizează news.ro.

De la Direcția Secretelor bine Păzite – DSP Neamț (dacă nu ne credeți, click aici)-, am aflat că băiețelul a fost internat la Spitalul municipal Roman, pe 28 august, suferind nu doar de anemie, ci și de pneumonie interstițială și, după ce, vreme de cinci zile, n-a răspuns la tratament, a murit, vinerea trecută, adică pe 1 septembrie. Într-o perioadă în care rujeola este cap de afiș în lista discuțiilor publice – și, din păcate, doar a discuțiilor -, când a căzut cap de șef DSP din motive de nevaccinare ROR, când eforturile ar trebui să fie comune pentru a stopa răspândirea unei boli care mai avea un pic și era eradicată la noi în țară, deci în această perioadă, se constată că, în Neamț, autoritățile fac ce știu mai bine, adică stau. DSP Neamț a raportat, probabil, la București, că era nevoie, altfel mai schimba un director peste noapte. A uitat, însă, să anunțe și public. După cum ar fi uitat să anunțe și venirea vaccinului în județ, dacă n-ar fi fost întrebată expres. Prefectura, altfel, foarte prolifică atunci când vine vorba de transmis pagubele la prima ploaie, a stat cu înștiințarea de la DSP în fișier, fără să spună nimic. Spitalul municipal Roman, care l-a primit în grijă pe băiețel, n-a zis nimic de suspiciunea de rujeolă pe care a avut-o medicul, pe care a transmis-o mai departe laboratorului care i-a luat analize, pe care le-a transmis mai departe, la București. Deși au trecut două săptămâni.

Moartea unui copil de numai 5 luni, pare-se, nu constituie o informație demnă de a fi făcută publică, dacă se produce pe fondul ”exploziei” de rujeolă. Cel puțin nu pare a fi pentru cei din Neamț. Cei de la București înțeleg termenul ”comunicare” și statutul de ”instituție publică”.

Din păcate, vaccinul pentru nesimțire administrativă nu s-a inventat încă. (D.O.)

FOTO: evz.ro

 

ub
pietricica turism