Astăzi, 17 mai, se împlinesc 22 de ani de când alpinistul pietrean Constantin Lăcătuși a cucerit Everestul. Cel mai recent proiect al său, finalizat între timp, a fost acela de a ridica o şcoală nouă pentru copiii care locuiesc în Jethal. Satul este situat într-o zonă puternic afectată de cutremurul din urmă cu doi ani, foarte aproape de Tibet şi Everest. Pe plan local, primul român care a cucerit Everestul și-a manifestat intenția, la începutul anului, de a realiza în Piatra Neamț o Casă a Muntelui.

Ticu Lăcătuşu, Everest, 1995

“Acum 22 de ani! Doar 5 au mai urcat în acea zi, niciun șerpaș, nu erau corzi fixe tot drumul până în vârf, ca acum. Planul era fără oxigen artificial dar am folosit circa 300 metri până pe la 8.450 pe ruta nordică (second step), apoi fără până pe vârf și înapoi. Cu un an înainte încercasem un traseu foarte dificil, nou, pe versantul NNE. Mulțumesc RIFIL!

Ticu Lăcătuşu, Everest, 2016

Apoi, în 1999, Gheorghe Dijmărescu a fost primul român fără oxigen și a urcat acolo de foarte multe ori (aproape de 10 ori, nu știu exact), acum trăiește în SUA. Au urmat alți 4 români, toți cu oxigen + șerpași. Ieri a urcat și Horia Colibășanu, fără oxigen, o performanță umană deosebită. Bravo tuturor!”, a scris Constantin Lăcătușu pe pagina sa de Facebook. (Ana MOISE)

pietricica turism