0:00

Ziua națională împotriva violenței asupra copilului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bătaia nu e ruptă din Rai

* anual, angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț se confruntă cu aproximativ 400 de cazuri de abuz în care victime sunt minorii
* „De aproape doi ani de zile, de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu a mai venit nicio sesizare cu privire la posibilele abuzuri comise împotriva elevilor”, a spus Eugen Simion, șef Compartiment intervenții copil maltratat

Anual, aproximativ 400 de copii din Neamț, sunt victime ale abuzurilor cauzate de alcoolism, sărăcie, lipsa educației, lipsa de informaţii cu privire la drepturile copilului, lipsa de informații cu privire la protecţia copilului. Și această cifră este reală doar pe foaie deoarece, așa cum spune Eugen Simion, șef Compartiment intervenții copil maltratat, din cadrul DGASPC Neamț, numărul copiilor care cad pradă abuzurilor de tot felul este mult mai mare.  Sub aceste auspicii, astăzi, este marcată Ziua națională împotriva violenței asupra copilului. Cea mai mare problemă în stoparea violenței pare să fie denunțarea.

„Cu siguranță sunt mult mai multe cazuri de abuzuri. Dar aceste cazuri nu sunt sesizate”, a precizat Simion.

Mai mult, acesta spune că nici unele instituții nu colaborează așa cum ar trebui s-o facă. Una din cele asupra căreia s-a tras un semnal de alarmă este chiar Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

„De aproape doi ani de zile, de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu a mai venit nicio sesizare cu privire la posibilele abuzuri comise împotriva elevilor. Este imposibil ca profesorul, cadrul didactic să nu observe la un elev semnele unui abuz”, a adăugat Simion.

În primul trimestru al acestui an, au fost supuse anchetelor DGASPC, peste 110 cazuri. Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost 108 cazuri. Cu toate acestea, reprezentanții DGASPC afirmă că acestea sunt doar cazurile confirmate, deoarece unele sesizări sunt făcute din răzbunare sau din alte intenții.

Abuzul „combătut” cu măsuri represive

Eugen Simion explică faptul că sprijinul cel mai important îl oferă reprezentanții Poliției și unităților spitalicești, care nu ezită să trimită către DGASPC cazurile de abuz descoperite. Din nefericire, cele mai active măsuri pentru stoparea violenței rămân însă cele represive. Pentru soluțiile remediale porțile par să se deschidă mai greu.

„Luăm spre exemplu consumul de alcool, un factor de risc major, perturbator pentru stabilitatea unei familii. Una din probleme ar fi că la nivel național nu există un sistem de suport pentru alcoolici. Mai mult, o instanță nu-l obligă pe cel care are probleme cu alcoolul să meargă la dezalcoolizare”, a mai spus Simion.

Una din legile ce pare să aibă un efect convingător asupra celor care abuzează membrii familiei este Legea 25/2012 cu completarea Legii 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Potrivit acestei legi, cei care sunt violenți pot fi alungați din propria casă.

Angajații DGASPC spun că la numărul de telefon 0233/983, (SOS victimele violenței în familie – n.r.) copiii pot suna 24 de ore din 24/7 zile din 7 dacă vor să sesizeze un abuz. Totuși, copiii ar trebui să știe că atunci când se simt agresați nu trebuie să tacă. Deocamdată acesta este cea mai eficientă măsură de a opri abuzul, neglijarea și exploatarea.

Marian TEODOROF

Articolul precedentInterviu cu criticul literar dr. Cristian Livescu, directorul editurii Crigarux
Articolul următorSulfina Barbu anunţă la Târgu-Neamţ / Fuziune PDL-PNL prin comasare