În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. În Neamț statisticile relevă date îngrijorătoare, iar în ultimii 4 ani 267 de femei agresate au beneficiat de servicii specializate din partea DGASPC. Cu începere de la ora 17:00 clădirea administrativă a DGASPC Neamț va fi iluminată în portocaliu, culoarea simbol pentru Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor.25 noiembrie – Ziua Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor

Femeile trebuie să știe că nu sunt singure, că pot cere ajutor și, mai ales, că există soluții pentru a ieși dintr-un infern pe care nimeni nu trebuie să îl suporte. Consider că avem responsabilitatea, fiecare dintre noi, să nu fim indiferenți în fața acestui fenomen îngrijorător și să încurajăm victimele să ceară ajutor. Autoritățile publice și societatea civilă trebuie să lucreze împreună și să dezvolte strategii concrete pentru ca aceste acte de violență să fie descurajate, iar drepturile victimelor să fie protejate“, a spus Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț. Femeile abuzate au la dispoziție o linie telefonică gratuită cu număr unic: 0800 500 333 unde pot fi semnalate situațiile de violență domestică, trafic de persoane ori discriminare de gen.

Începând cu anul 2020, în cadrul DGASPC Neamț funcționează locuința protejată Venus, destinată victimelor violenței domestice. Misiunea acestui serviciu social este de a asigura transferul către o viață independentă pentru victimele violenței domestice. Sunt oferite servicii de cazare temporară, consiliere psiho-socio-medicală și juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare, consiliere/formare/reinserție socio-profesională, în concordanță cu nevoile specifice ale fiecăreia.

De la înființarea serviciului au fost înregistrate 267 de victime ale violenței domestice. 35 dintre acestea fiind găzduite în locuința Venus pe o perioadă cuprinsă între 3 zile și cel mult un an. Cea mai tânără victimă avea doar 17 ani, iar cea mai în vârstă 60 de ani. 32 dintre femeile care au ales să se refugieze la Venus au venit însoțite și de copii, una dintre acestea având 9 copii. Alte 232 de femei au solicitat sprijin la DGASPC Neamț dar au ales să rămână la domiciliu. Cu toate acestea, victimele au fost consiliate psihologic, au fost sprijinite să urmeze cursuri de formare profesională și au primit consiliere juridică. Din păcate, statisticile demonstrează că mai puțin de o tremie dintre femeile abuzate au avut curajul și puterea de a se rupe de mediul familial și să înceapă o viață independentă.

(G. S.)

Articolul precedentMai puține cereri de personal în prag de iarnă
Articolul următorVIDEO. Accident grav în Neamț. Bărbat lovit în plin de un autoturism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.