0:00

Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 25 Mai, este Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual. La nivel national au fost 7.572 de sesizări, privind disparițiile de copii şi au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022. Specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor  de minori, potrivit informaţiilor furnizate de IGPR.

În judeţul Neamţ, de la 1 ianuarie anul acesta până marţi, 24 mai, au fost înregistraţi 21 de copii dispăruţi, însă toţi au fost găsiţi în primele 48 de ore, nefiind victimele vreunei infracţiuni, potrivit informaţiilor furnizate de agent Georgiana Puşcaşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Doar 5 din cei 7.577 de copii dispăruţi în ultimul an, în întreaga ţară, nu au fost găsiţi. În cele 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii a fost dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre acestea, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani,  2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării.

„De la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.

De asemenea, prin structurile de cercetare și prevenire a criminalității, au fost desfășurate peste 4.000 de activități preventive, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de copii, la nivel național.

„Mami, tu știi unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie și Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

Obiectivele campaniilor de prevenire au urmărit conștientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire și informarea părinților și tutorilor legali despre necesitatea menținerii unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor”, precizează Serviciul Comunicare al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, la care pot fi semnalate dispariţiile din orice stat membru UE, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.

Angela Croitoru

Foto: salvațicopiii.ro

Articolul precedentŞi caii se mai fură uneori…
Articolul următorVânători-Neamț: Un TIR scăpat de sub control a intrat într-o casă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.