0:00

Mediul este prezent în toate momentele vieţii noastre, este tot ceea ce ne înconjoară, natural şi artificial, şi depinde de noi să ni-l facem mai favorabil. De aici și necesitatea de a menţine şi a îngriji toţi factorii de mediu, efort din ce în ce mai mare, într-o lume unde civilizaţia umană continuă să-şi deterioreze propriul habitat.

Ca și în anii trecuți, în ziua curățeniei, Primăria municipiului Roman a desfășurat o acțiune de ecologizare a malului stâng al râului Moldova, din dreptul Stației de carburanți Petrom și până în dreptul Bazarului. Acțiunea a demarat sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 10, din mai multe puncte, unde s-au adunat participanții – elevi și cadre didactice din instituțiile de învățământ din oraș, membrii Asociației ”Mușatinii”, precum și 5 persoane fizice. Acțiunea s-a derulat pe bază de voluntariat, niciun elev nu a fost constrâns ori condiționat să participe la ecologizarea malului râului Moldova.

În deschiderea activității, primarul Lucian Micu a declarat: ”Este o zi importantă pentru noi și încercăm să facem cât mai mult, pentru a conștientiza din ce în ce mai mulți romașcani că trebuie să avem grijă de natură, că îi datorăm, practic, naturii toată grija noastră. Pentru ca și ea, la rândul ei, să fie generoasă cu noi. S-au adunat astăzi aici, doar în zona ștrandului, peste 350 de voluntari, elevi și cadre didactice și vrem să curățăm malul Moldovei până în dreptul Bazarului. Am pus la dispoziția voluntarilor saci din plastic și mănuși, iar, după ce vom aduna totul la punctele de colectare, mașinile de salubritate vor  ridica sacii. Vreau să transmit și un mesaj mai aspru: vom înmulți controalele pe domeniul public și, unde se vor constata depozitări sau, pur și simplu, că se aruncă la întâmplare resturi și gunoaie de orice fel, se vor aplica amenzi foarte mari. Trebuie să trăim într-o lume mai curată și trebuie să avem un oraș mai curat. Și, cum timpul vorbei bune a expirat, vom trece la sancțiuni. Ăsta este prețul pe care îl vor plăti cei necivilizați”.

La acțiunea de ecologizare a malului stâng al râului Moldova au participat și Doinița Cârlig, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, și Cristian Cozma, din partea Gărzii de Mediu Neamț. Sectorul dintre ștrand și Bazar a fost ecologizat de voluntari de la toate liceele din Roman, la care s-au atașat voluntarii de la Școala gimnazială ”Al.I. Cuza”.

Am participat și anul trecut de ziua curățeniei”, a declarat Liliana Simionescu, profesor de biologie la Liceul cu Program Sportiv. ”În general, elevii de la LPS participă cu plăcere la acțiunile acestea de ecologizare. Tinerii au devenit, mai repede decât oamenii maturi, conștienți că trebuie să ocrotim natura și, de aceea, sunt voluntari, din plăcere și convingere. Iar eu spun că ei, acești tineri, ar trebui să fie exemple pentru cetățenii adulți, de ce nu?

La ecologizarea porțiunii dintre Stația de carburanți Petrom și podul rutier au participat voluntari de la Școlile gimnaziale nr. 7 și 8 și voluntari din Asociația ”Mușatinii”. La finalul activității, au rezultat 153 de saci plini cu ambalaje, hârtie, îmbrăcăminte și încălțăminte deteriorate și jucării stricate. (D.A.)

GALERIE FOTO:

Articolul precedentL4 Cimentul caută victoria, CSM Ceahlăul vizează +9 la „adevăr”
Articolul următorFOTO Reguli de circulaţie „facultative” – 4 oameni în spital
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.