25 martie, Bunavestire pentru creștinii ortodocși, este și sărbătoare pentru polițiștii din România. Anul acesta se împlinesc 194 de ani de la înființarea Poliției Române, prilej cu care inspectoratele județene de poliție au programat o serie de manifestări, acțiuni și demonstrații cu caracter festiv.

Pentru că ziua bună se cunoaște de dimineață, polițiștii din Neamț și Iași încep aniversarea cu urări din partea șefilor lor.

tablan«A devenit deja o frumoasă tradiție sărbătorirea Zilei Poliției Române în fiecare an, la începutul primăverii. Cu ocazia împlinirii a 194 de ani, putem spune că, oricare a fost perioada istorică, oricare au fost rânduielile vremii, instituția poliției a reprezentat mereu o voce autoritară a statului român și factorul decisiv în aplicarea legii, parcurgând odată cu statul, dar și cu societatea, transformări fundamentale.
La acest ceas aniversar, am deosebita plăcere să adresez polițiștilor IPJ Neamț cele mai bune gânduri și urări de succes în activitatea profesională, iar familiilor acestora le transmit mulţumiri pentru sprijinul şi înţelegerea acordate.
Pe această cale, asigurăm cetățenii județului Neamț că ne vom îndeplini misiunile cu dăruire, devotament și profesionalism, pentru a asigura comunității un climat de ordine și pace socială, de siguranță și normalitate pentru viața cotidiană. La mulți ani tuturor polițiștilor!», transmite șeful Poliției Neamț, comisarul șef Paul Tablan.

ioan scripniciuc foto ziarul de iasi«Anul acesta, la 25 martie, se împlinesc 194 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. Poliţia este una dintre instituţiile fundamentale ale statului, ce asigură ordinea şi legalitatea, iar cetăţenii ţării trebuie să vadă în ea un sprijin, garantul traiului lor paşnic, poliţiştii fiind cei care au misiunea de a întreţine încredere şi a oferi ajutor în caz de nevoie.

Ca o apreciere a rolului Agiei, în anul 1822, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, numit şi Grigore al IV – lea Ghica, primul domn pământean (autohton) al Ţării Româneşti între anii 1822 şi 1828, a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, “Steagul Agiei” , cunoscut în istorie ca fiind primul steag al poliţiei. Ceremonia s-a desfăşurat la Bucureşti.

La data de 25 martie, de Buna Vestire, creştinii prăznuiesc apropierea izbăvirii neamului omenesc prin întruparea divină a Fiului lui Dumnezeu. Atunci, deloc întâmplător, voievodul a pus una dintre cele mai importante instituţii ale statului (Agia) sub ocrotirea Fecioarei. Simbolul “Bunei Vestiri “ a determinat stabilirea Zilei Poli ţiei la data de 25 martie.

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnată ziua Poliţiei Române, odată cu sărbătoarea creştinească Buna Vestire.

Sărbătorirea Zilei Poliţiei Române este un eveniment de evocare şi omagiere a trecutului, de recunoaştere a prezentului şi de accentuare a   priorităţilor referitoare la ordinea, siguranţa publică şi securitatea în rândul cetăţenilor.

La acest moment aniversar, în calitate de reprezentanţi ai autorităţii statului, putem afirma că ne-am îndeplinit atribuţiile cu seriozitate, profesionalism, integritate şi devotament, că am dezvoltat o relaţie de încredere şi respect cu cetăţenii, construind astfel o Poliţie Ieşeană demnă, de care putem fi mândri.

Dragi colegi, la zi de sărbătoare, vă mulţumesc pentru eforturile depuse şi vă transmit tuturor, poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, aprecierea mea faţă de perseverenţa dumneavoastră pentru îndeplinirea cu succes a numeroaselor misiuni de protecţie a comunităţii, a cetăţenilor şi a bunurilor acestora.

Nu în ultimul rând, mulţumesc familiilor care ne-au fost alături, colaboratorilor noştri, persoane fizice şi instituţii, pentru excelenta cooperare în realizarea atribuţiilor conferite de lege.

Împreună reuşim să construim o Poliţie Română puternică, respectată, cu un grad ridicat de încredere şi apreciere în rândul populaţiei, fiind parteneri ai acestora şi nu doar cei care sancţionează. Să învăţăm să fim uniţi de la predecesorii noştri, rezervişti şi veterani, să ne cinstim eroii cum se cuvine şi să sărbătorim împreună Ziua Poliţiei Române , pentru că oamenii dedicaţi ţării şi românilor merită recunoştinţa noastră a tuturor!

Vă urez sănătate, succese profesionale şi familiale, putere de muncă şi îndeplinirea sarcinilor zilnice şi să fiţi un model de curaj, responsabilitate şi bună-credinţă în societate! La mulţi ani!», este și mesajul inspectorului șef al IPJ Iași, chestorul de poliție Ioan Scripniciuc.

(ZCH News)

Articolul precedentPrefectul de Neamț – avertizare de Paștele catolic
Articolul următorPiatra Neamț: anunț oficial, fără apă între 29 martie ora 18- 31 martie ora 18.00
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.