Actualizare: Federația Sindicatelor Libere din Îvățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis un mesaj clar pentru profesori: „Greva continuă!”. Comunicatul integral îl puteți citi mai jos.

Comunicat de presa comun 31.05.2023 cs (1)

Știre inițială: După cel mai mare miting și marș al profesorilor, de marți, 30 mai, cu peste 20.000 de participanți din toată țara veniți la București, protestatarii trebuie să decidă cum vor continua greva în mini-vacanța 1-5 iunie. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, declară că astăzi se va hotărî modul de organizare. „Având în vedere că la discuțiile de ieri nici Guvernul și nici Președinția nu au venit cu răspuns clar la solicitările noastre și premierul a promovat aceeași ofertă, tot cu prime, dar duble ca valoare, greva continuă. Astăzi se va hotărî ce vom face în perioada liberelor legale din 1-5 iunie, din toate punctele de vedere”, a precizat liderul SLÎ Neamț.

„Guvernul repetent ne vrea în faliment!” a fost unul din sloganurile strigate de profesorii nemțeni ieri, în timp ce protestau, alături de ceilalți colegi, în fața Administrației Prezidențiale.

Liderii celor trei organizații sindicale erau la discuții cu președintele României, iar la ieșire au anunțat că greva continuă. Mesajul transmis public de preşedintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu delegația sindicatelor, că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Președintele României a declarat că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale angajaților din Educaţie.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a transmis târziu, azi noapte, că protestele continuă.

„Dragi colegi,

Mă înclin în fața tuturor celor care au participat la marşul de protest, organizat ieri în Capitală. Este una dintre cele mai răsunătoare acțiuni sindicale din ultimii ani şi este meritul fiecăruia dintre voi, pentru că nu ați cedat şi ați mers mai departe. Știu că efortul a fost, pentru mulți dintre voi, unul uriaș, pentru că ați venit de la distanțe foarte mari, cu autocarele, cu trenul. Ieri, în Bucureşti nu s-a văzut, însă oboseala, ci forța șȘtire actualizată. Ziua 8 de grevă. Profesorii decid cum continuă protestele în mini-vacanța 1-5 iunie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiii determinarea voastră, iar pentru acest lucru primiți nu doar respectul nostru, al organizatorilor, ci respectul unei țări întregi, care v-a văzut şi v-a aplaudat!

Acțiunea de ieri este exprimarea nemulțumirii angajaților din sistemul de învățământ, aşa cum este şi greva generală! Prin urmare, vreau să vă asigur că nu vom renunța la proteste! Singurii care puteți cere acest lucru sunteți voi! Lupta pentru drepturile noastre continuă, pentru că merităm o viață mai bună, respect şi calitate in educație! Uniți suntem puternici!

Preşedinte,

Simion Hancescu” – potrivit postării pe Facebook.

Știre actualizată. Ziua 8 de grevă. Profesorii decid cum continuă protestele în mini-vacanța 1-5 iunie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sindicaliștii au primit aseară o scurtă informare privind bilanțul zilei de ieri, care cuprinde punctual ultimele revendicări ale FSLÎ, potrivit edupedu.ro:

„Stimați colegi. Astăzi am avut o discuție cu Președintele României. Domnia sa a spus ca este la curent cu solicitările noastre.

  1. Am spus Președintelui României ca oamenii nu agrează acordarea acelor prime, solicitarea oamenilor fiind acordarea unei majorări salariale, varianta fiind aplicarea art.12 din Legea 153/2017, adică, coeficientul de multiplicare”1” sa fie egal cu 3.000 și nu cu 2.500 cât este în prezent. Răspunsul a fost ca aceasta varianta nu se poate, având în vedere impactul bugetar și constrângerile impuse de organismele europene;
  2. Referitor la revendicarea principala și anume emiterea unui act normativ care sa conțină explicit faptul ca ,in noua grila de salarizare salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, domnul Președinte a spus ca nu se poate da o OUG, singura varianta fiind aceea de a încheia un Acord în care sa apară acest principiu si alte elemente care țin de grila de salarizare din învățământ, acord pe care sa-l gireze domnia sa și agajându-se ca se va implica în respectarea lui. Am spus ca oamenii vor o OUG publicată în MO.

Președintele României a recunoscut faptul ca este o problema in ceea ce privește salarizarea in învățământ si trebuie găsită o soluție pentru ca greva sa înceteze.

Am spus domnului Președinte ca greva este declanșată de oamenii din sistem și numai ei decid când încetează, angajându-ne ca vom comunica oamenilor cele discutate la Palatul Cotroceni;

  1. Astăzi am avut o discuție și cu Premierul României, domnul Nicolae Ciuca, discuție la care a participat si ministrul educației, doamna Ligia Deca. Domnul Nicolae Ciucă s-a angajat ca principii legate de grila de salarizare pentru educație sa fie cuprinse într-un Memorandum al Guvernului României publicat in MO.

În aceste condiții, având în vedere ca revendicările nu au fost încă soluționate, greva continuă. Simion Hăncescu”.

C.I.

Articolul precedentMinisterul Educației a decis încheierea mediilor până pe 9 iunie, calendarul examenelor naționale rămâne același
Articolul următor Piatra-Neamț: Podul de la spital demolat aproape pe jumătate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.