tg ziua 2014 01

Zilele orașului Târgu-Neamț, aflate la ediția XXIV-a, vor rămâne în amintirea târgoveților mult timp de aici înainte. Desfășurate în perioada 6-8 septembrie, manifestările au adus în fața târgnemțenilor și turiștilor activități inedite, culturale și sportive, îmbinate cu tradițiile locale.

Sâmbătă

Sâmbătă, prima zi a manifestărilor a început în sala de festivități a primăriei cu lansarea cărții „Anticomunism și represiune comunistă în județele Neamț și Bacău (1945-1989)” a profesorului de istorie Emanuel Bălan, după care a urmat conferința „Patriotism, democrație, europenism”, la care au participat personalități marcante ale societății civile, cum ar fi istoricul Larry Watts, realizatorul TV, Cristian Tabără, directorul Bibliotecii Județene, Adrian Alui Gheorghe, etc.

Până la ora 16, manifestările au continuat în Parcul Cetate, unde târgnemțenii au fost întâmpinați de meșterii populari și ale lor opere de artă, de mâncăruri tradiționale pregătite la „Ceaunul fermecat” de către membrii Asociației „Valea Ozanei”, iar tinerii s-au putut bucura de o expoziție de mașini off-road. La ora 16, s-au deschis practic oficial Zilele Orașului Târgu-Neamț, când, în sala de festivități a primăriei, s-au adunat mai-marii județului și ai orașului, alături de invitați din străinătate. Printre oficialitățile prezente s-au numărat prefectul Vlad Angheluță, deputații Ionel Arsene, Liviu Harbuz, Vlad Marcoci, vicepreședinții CJ, Emilia Arcan și Dan Manoliu, președintele Camerei de Comerț Neamț, Mihai Apopii, consilierul Ministrului Economiei, Dan Andrușcă, directorul DSP, Dan Morenciu, inspectorul şcolar general Viorel Stan și inspectorii adjuncți, Elena Laiu și Gabriela Banu, șeful Gărzii de Mediu, Iftime Petrariu, consilierii județeni Mircea Pintilie, Vasile Nica, Adrian Bourceanu și Gabriel Pavel, președintele PLR Neamț, Ion Asaftei, primarii din Agapia, Timișești și Vânători, alături de viceprimarul Traian Humulescu și city-managerul Vasile Apopei și consilierii locali din Târgu-Neamț. Printre invitații de marcă s-a numărat și starețul de la Mănăstirea Petru Vodă, părintele Hariton Negrea cât și Protopopul de Târgu-Neamț, Ioan Dogaru.

tg ziua 2014 04

„Târgu-Neamț se află în aceste zile în mare sărbătoare. Aș vrea mai întâi să salut prezența în orașul nostru a unor invitați de onoare, printre care dl. primar și dl. viceprimar al orașului Cetatea Albă din Ucraina, a Consulului General al României la Odessa. Și nu în ultimul rând vreau să salut prezența oficialilor județului. Sperăm să vă simțiți bine în aceste zile de sărbătoare a orașului nostru”, a spus primarul Daniel Harpa.

A urmat acordarea titlurilor de cetățean de onoare părintelui Iustin Pârvu, titlu ridicat de părintele stareț al Mănăstirii Petru Vodă, și părintelui Ilie Cleopa, respectiv profesorului universitar doctor Moshe Idel, profesorului Raimond Grimberg și poetului Gheorghe Simon.

Alaiul de invitați s-a mutat în Parcul Cetate , unde pe scena amplasată de autorități, edilul a deschis oficial Zilele Orașului Târgu-Neamț. Spre seară pe scena din Parcul Cetate, au urcat ansambluri folclorice, iar pe înserat What’s Up a încălzit și mai tare atmosfera.

Duminică

Duminică, tinerii au avut surpriza ca în Piața Adormirii din centrul orașului să vadă mașini tunate la maximum ce au făcut o demonstrație de virtuozitate prin fumul gros scos din anvelope. Spre seară, la concertul celor de la Deep Central, s-au adunat mii de oameni, însă nici mesele din jurul grătarelor și halbelor de bere nu au rămas neocupate.

Luni

Luni, în ultima zi, manifestările au continuat în același ritm, cu concertul Cleopatrei Stratan, iar spre după amiază edilul a acordat diplome de merit pentru cadrele didactice pensionate în anul școlar 2013-2014, cât și diplome de merit acordat elevilor cu rezultate deosebite obținute la olimpiadele școlare.

Spre seară, mult așteptata trupă Direcția 5 și-a făcut numărul spre deliciul miilor de târgnemțeni.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentViceprimarul Lucian Micu s-a întors la liceu
Articolul următorCSM Ploieşti – HCM Roman 22-23 (11-10)