0:00

Zilele Oraşului Târgu Neamţ stârnesc discuţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ședința de Consiliu Local a orașului Târgu Neamț de joi, 30 mai, proiectul de hotărâre privind comasarea Zilelor Orașului cu Zilele Cetății, a stârnit câteva polemici, din partea unor consilieri locali. Prezent la ședința legislativului tîrgnemțean a fost și Protopopul orașului, preotul Ioan Dogaru, care a ținut să amintească aleșilor, importanța zilei de 8 septembrie pentru oraș: „Consider că e foarte bine ca Zilele Cetății să rămână la data care a fost stabilită de atâția ani, iar prezentarea orașului, sau Zilele Orașului trebuie să reprezinte Maica Domnului, protectoarea orașului, având în vedere că avem catedrala în centru și Zilele Orașului se desfășurau pe 8 septembrie, chiar de ziua Sfintei Fecioare Maria. Orașul este sub ocrotirea Maicii Domnului și socot că e bine ca sfinţii părinți să se adune în fața catedralei, unde să ne rugăm. Dacă, după aceea, primăria vrea să mai facă alte activități de Zilele Orașului, este problema dv. Consider că sărbătoarea religioasă din 8 septembrie, în care slăvim pe Fecioara Maria, protectoarea orașului, să fie de sine stătătoare”, a spus Protopopul de Târgu Neamț, Ioan Dogaru.

Consilierul local PNȚCD, Mișu Câmpeanu, a declarat că, fiind unul dintre inițiatorii manifestărilor Zilele Cetății, este de părere că cele două zile ar fi trebuit organizate, în continuare, separat: „În anul 2000, am fost unul din inițiatorii manifestării Zilele Cetății și, de aceea, îmi pare rău că se comasează cu Zilele Orașului. Dacă vrem să devenim un oraș turistic și să atragem turiști la cât mai multe manifestări, era normal să nu le comasăm. Înțeleg decizia, având în vedere lipsa banilor, dar e păcat”.

Comasate sau necomasate?

Viorel Bălţătescu, consilier local PDL, a recunoscut că a votat împotriva comasării: „Am votat împotriva comasării Zilelor Orașului cu Zilele Cetății, fiind de părere că ar fi trebuit mai multă atenție la acest proiect. Era bine ca Zilele Orașului să se țină tot pe 8 septembrie. Poate revenim asupra acestui proiect”.

Vasile Dron, consilier PSD, a întărit ideea conotației strict religioasea zilei de 8 septembrie: „Obiectivul acestei comasări a fost eliminarea unor cheltuieli și descongestionarea traficului în oraș. Ambele manifestări au apărut după 1990. Ziua de 8 septembrie trebuie să fie o sărbătoare strict religioasă și care să aibă o semnificație aparte. E vorba de Sfânta Maria, protectoarea orașului Târgu Neamț. Nu înțeleg de ce se supără unii colegi din cauza acestei comasări?”

Viceprimarul Traian Humulescu, a venit cu soluția: „Pe 8 spetmebrie, este și hram la Humulești, astfel încât putem avea două manifestări religioase. Am putea chiar să le contopim, și să facem Hramul Orașului Târgu Neamț, în loc de Zilele Orașului”.

În schimb, Doinel Boca, consilier PNL, a felicitat ideea comasării: „Felicit această idee de comasare, mai ales că marea majoritate a cetățenilor nu au agreat niciodată aglomerația infernală din centrul orașului, zgomotul și mizeria lăsată în urma manifestărilor, dar, mai ales, numărul mare de rromi de la aceste sărbători”.

Romeo Roman, proaspătul consilier PNL, a propus tot o departajare a sărbătorilor: „Propun, ca Zilele Cetății să aibă loc în iulie, iar Zilele Orașului să se transforme în Hramul Orașului Târgu Neamț și să aibă loc în septembrie”.

În ciuda acestor opinii, până la sfârșitul ședinței nu s-a clarificat cum se vor numi manifestările organizate în perioada 5-6 iulie. Zilele Orașului Târgu Neamț sau Zilele Cetății Neamțului. Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat, astfel încât cele două zile vor fi comasate.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentLeoreanu bagă mâna în buzunarul Elenei Udrea
Articolul următorVoleiul nemţean înscris în prima ligă