În zilele de 9 – 11 decembrie 2015, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ pregăteşte un program complex care să aducă spre public invitaţi de marcă, evenimente de rezonanţă. Încă de pe data de 9 decembrie, în Sala „Tezaur” va fi deschisă o expoziţie de carte din Fondul „G. T. Kirileanu” cu volume care au aparţinut lui Ion Creangă, care au însemnări autografe ale scriitorului. În ziua de 10 decembrie, începând cu ora 17.00, în Sala „Cupola” va avea loc o manifestare complexă, în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România – Filiala Neamţ. Vor fi susţinute comunicări de către Dr. Adrian G. Romila: Apropierea ritualică de clasici. Ion Creangă, Conf. univ. dr. Dragoş Varga (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu): Ion Creangă, o perspectivă ardeleană şi Conf. univ. dr. Radu Vancu (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu): Ezra Pound, aventura unei traduceri. Cu acest prilej va fi acordat Premiul Naţional „Petru Ursache”, ediţia a II-a editorului Valentin Ajder, cel care a coordonat seria de recuperări din opera cărturarului ieşean. În continuare va fi prezentat un salon de carte, volume apărute în anul 2015, aparţinând membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Neamţ: „Portul popular de sărbătoare din judeţul Neamţ”, semnată de dr. Elena Florescu şi Florentina Buzenschi, „Organismele modificate genetic şi implicaţiile lor” de dr. Gogu Gheorghiţă, „A gândi despre apă… din apă” de Ionel Miron cât şi cărţi apărute recent la “Editura Răzeşu” din Piatra Neamţ: Virgil Răzeşu – „Vieţi paralele” (roman), Virgil Răzeşu “Hipocrate şi arta scrisului. Antologie de autori şi texte”, Boleslav Prus – “Faraonul” traducere din limba franceză. Vineri, 11 decembrie, manifestările vor continua la Casa muzeu Ion Creangă din Humuleşti şi la Biblioteca orăşenească din Târgu Neamţ unde invitaţii la manifestare vor susţine alte comunicări tematice.
Atmosfera artistică va fi întregită de un concert de colinde susţinut de Corul “Imperialii” al Seminarului Teologic “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra-Neamţ.
Adrian Alui Gheorghe, coordonator al programului: „Suntem o literatură impregnată de spiritul lui Ion Creangă, apropierea de clasici capătă, de fiecare dată, ceva ritualic. Dacă se spune că literatura modernă rusă a apărut din mantaua lui Gogol, noi putem spune că literatura română, în faza ei definită, a apărut, fără nicio exagerare, din sumanul lui Creangă. Ne bucurăm că doi intelectuali de marcă, din mediul academic, Radu Vancu şi Dragoş Varga ne vor fi oaspeţi, că vor comunica în spaţiul bibliotecii noastre. De asemenea, parteneriatul cu AOŞ Neamţ este onorant pentru acest moment de evocare a lui Ion Creangă”.