0:00

„Zilele Ion Creangă”, ediția a XLIV-a, la debut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fundația Culturală „Ion Creangă” Târgu-Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu-Neamț organizează în perioada 13-15 decembrie 2013 ediția a XLIV-a Zilelor Ion Creangă. Manifestările au început, vineri, 13 decembrie, la orele 11, la Muzeul Memorial „Ion Creangă”, cu un program omagial susținut de elevi ai școlilor din Humulești, Petricani, Dochia și Târgu-Neamț. La aceste manifestări, au participat oficialități locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, aleși locali, dar și directorul Complexului Muzeal Județean, Gheorghe Dumitroaia, alături de invitați de marcă ca profesorul Constantin Parascan, poetul Daniel Corbu și alți invitați.

Cel care a deschis oficial manifestările a fost primarul Daniel Harpa: „Stimați invitați, dragi copii, doamnelor și domnilor, o să doresc să aduc un mesaj din partea administrației locale și a Consiliului Local, un sincer La Mulți Ani, ne mândrim că locuim în orașul Târgu-Neamț, suntem și mai mândri că de pe aceste meleaguri a plecat marele povestitor Ion Creangă. Ne dorim ca aceste manifestări să aibă ecou și în țară, dar și peste hotare, mai ales că avem oaspeți de onoare invitați aici. Vreau să vă felicit atât pentru organizare, cât și pentru participare și să dea Dumnezeu un an cât mai bun pentru toată lumea”.

„Dragi prieteni, bine ne-am regăsit în această frumoasă zi de decembrie, aici la prispa căsuței marelui nostru Creangă. Atunci când vorbești de Ion Creangă, vorbești ca de o sărbătoare, pentru că opera lui este o mare sărbătoare. Vă mulțumesc pentru invitație”, a spus și poetul Daniel Corbu.

Programul manifestărilor în week-end

Manifestările din prima zi au continuat între orele 14-16, la Muzeul de Istorie și Etnografie cu Simpozionul „Junimea 150” ce a cuprins o serie de comunicări științifice și lansări de carte. La ora 16, a avut loc în Salonul Restaurantului Ozana o serată literară „Junimea la Târgu-Neamț” în care s-au premiat elevi care au participat la concursul de creație literară și la concursul de desene, dar vor avea loc și lansări de carte, vernisaje , expoziții de pictură, concert de colinde.

Manifestările de sâmbătă vor începe la orele 9, cu Slujba de pomenire a scriitorului și a familiei sale la Biserica „Sf. Nicolae” din Humulești, urmată de o agapă frățească. În aceeași zi, la ora 13, la Liceul Economic „Vasile Conta”, Teatrul de păpuși „Luceafărul” din Iași va interpreta „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă.

Ultima zi a manifestărilor, duminică 15 decembrie, va fi dedicată excursiei pe traseul Târgu-Neamț – Iași , la care vor participa elevi premiați la Concursul de creație literară și la Concursul de desene.

Seara, la orele 17, la Restaurant Casa Arcașului va avea loc Concertul de Crăciun „Zvon de clopoței” din al cărui program vor face parte concerte de pian și vioară, muzică folk, corală muzicală, expoziții de pictură.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentPlanuri de relansare a turismului la Durău
Articolul următorHumulescu îl bate la avere pe Harpa

1 COMENTARIU

  1. Etnografia, o materie care ar consolida invatamantul romanesc, incepand de la gradinita si pana la terminarea liceului, pentru fiecare nivel adaptata si predata.Doar astfel invataceii vor sti sa-si pretuiasca patria, doar astfel vor sti sa isi reprezinte cu cinste tara.
    De asemenea in paralel, pentru liceeni si Etnografia Universala.
    Astfel se infaptuieste cultura si prevenirea prejudecatilor.
    Scoala Romaneasca trebuie sa invete sa se intrebe, sa intrebe si sa incurajeze intrebarile, cu intelepciunea Lui Dumnezeu.

Comentariile sunt închise.