0:00

Planuri de relansare a turismului la Durău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea Consiliului Județean, de comun acord cu asociații cu profil turistic își dorește să pună la punct un plan de revigorare a stațiunii Durău. Deși nu este un lucru ușor, Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț este de părere că asocieri intercomunitare și accesarea de programe europene ar fi soluțiile pentru ca stațiunea Durău și de altfel toată zona, până la Cheile Bicazului, ar fi singurele șanse de relansare.

”Există depus un proiect pentru a vedea cum se pot dezvolta zonele delimitate ale Parcului Național Ceahlău. CJ Neamț este singurul din țară care are în administrare un parc național. De aceea, în acest moment, se pregătește logistica pentru a resemna contractul de administrare a Parcului Ceahlău. Astfel, pe lângă cele 14.000 de hectare pe care le are acum în administrare, CJ va prelua încă 12.000 de hectare din zonele naturale de protecție lărgită. Desigur acest lucru nu este singurul care ar pune în valoare zona din punct de vedere turistic. Drumul care face legătura între Durău și Izvorul Muntelui, cunoscut de toată lumea drept Axial ar fi imperios necesar să fie refăcut, reabilitat. Au fost depuse deja câteva studii pentru a putea accesa un program european pentru că altfel nu se poate face. Acest drum nu numai că trebuie refăcut, trebuie consolidați versanții, iar acest lucru presupune un mare efort financiar. Eu am propus proprietarilor de pensiuni din toată zona inclusiv celor de pe Valea Ozanei – Bicaz – Cheile Bicazului să se asocieze pentru a crea pachete turistice de 7-8 zile pentru a atrage cât mai mulți turiști. În ceea ce privește construcția unei telecabine în zonă – procedura este de lungă durată. Construcția în sine implică intervenții care nu se pot face decât cu aprobarea Consiliului Științific al Parcului Național pe baza studiului faunei și florei, iar acest studiu poate dura și câțiva ani. Mai mult, pentru că reprezentanții pensiunilor din zonă nu au venit cu un plan de măsuri bine conturat ci numai cu solicitări punctuale de investiții, eu am propus crearea unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să-i ajute să pună la punct un traseu turistic lărgit, în toată zona, de la Durău și până la Cheile Bicazului. De asemenea, cred că această asociație, dacă s-ar crea, ar trebui să poarte un dialog permanent cu noi cei din CJ pentru a putea face mai departe o strategie de dezvoltare”, a precizat Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț. (I. CĂLIN)

Articolul precedentCarina, vicecampioana de la Next Star
Articolul următor„Zilele Ion Creangă”, ediția a XLIV-a, la debut

2 COMENTARII

  1. DA CE SA ZIC FAC INVESTITII CA LA STATIUNEA NEGULESTI CACI DACA SEFII CJ VOR SA FACA CONCEDIU LA DURAU LE-AR CADEA BINE O GOGOASA MARCA USL SI ASA NU PLATESC SEJURUL SI MANANCA SI BEAU GRATIS EI VIN CU PLANURI DE RELANSARE VOI DE LA DURAU CU MASA SI ASA CASTIGAM TOTII ADICA TOT EI USELISTI . CA DOAR ASA POATE SE FACE CEVA NU CA LA NEGULESTI UNDE IA INBROBODIT PE PRIMAR SI CETATENI COMUNEI PS CU PROMISIUNI SI LOCURI DE MUNCA DAR MAI AU DE ASTEPTAT CAM INCA 20 ANI CA POVESTEA E LUNGA.

  2. A PROPUS ! OK si ce a rezultat APA DE PLOAIE . IMPERIOS , REABILITAT ,AXIALUL , dupa ce cativa ani de zile a stat inchis ,fiindca chipurile intrai in aria PARCULUI NATIONAL CEAHLAU si se speria FAUNA , ANTILOPII de MANGLIT fondul forestier ! vezi pe YOUTUBE , ACUM VOR sa l repare , SA DEA DOMNUL ! Asociatia proprietarilor de PENSIUNI ,a facut INVESTIZIONE , intr o HARTA cu pensiunile si locurile de cazare din DURAU , pe care a puso in fata singurului magazin din statiune si a mai ingropat niste banuti in PARTIA DE SCHI ,cea veche unde vin turistii sa si rupa schiurile si picioarele ,cam atat RESTUL ,vom face , repara, drege , decand tot vorbesc cei din CJ ,au trecut atatia ani . SI NEGULESTIUL il faceau ei din vorbe si pix , a iesit ce pana la urma ? vorbe goale

Comentariile sunt închise.