0:00

Zăporul, pândit zi și noapte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fenomenul de zăpor, care se formează pe râul Bistrița și pe afluenții acestuia, a început să dea bătăi de cap autorităților. Mai mult, în noaptea de marți spre miercuri, un pod de gheață și zăpadă, format pe pârâul Bistricioara, a amenințat câteva case din comuna Tulgheș, județul Harghita, fapt ce a determinat autoritățile din comuna învecinată, Grințieș, să monitorizeze în permanență cursul Bistricioarei.

„Monitorizăm Bistricioara”

”La noi nu sunt probleme, am fost la Tulgheș, pentru a vedea despre ce este vorba, era foarte multă zăpadă mai degrabă decât gheață. Acum cei de la Tulgheș fac eforturi să degajeze acea zăpadă și gheață. Monitorizăm în permanență Bistricioara, mai ales în zona podurilor, unde există riscul să se adune gheața”, a spus Vasile Alexandroaia, primar al comunei Grințieș.

„Situaţia e stabilă”

Potrivit ultimei raportări făcute de ISU și SGA Neamț ”s-au verificat podurile şi podeţele precum şi cursul apei de la intrarea în judeţ şi nu s-au semnalat aglomerări de gheţuri sau alte probleme, iar la ora 01:00 reprezentanți din cadru detașamentului de pompieri Târgu Neamț s-au deplasat din nou pe cursul pârâului Bistricioara, pentru monitorizare. Nu s-au semnalat probleme. La întoarcere acelaşi echipaj s-a deplasat şi pe cursul râului Bistriţa pentru a monitoriza fenomenul de zăpor”.

”Situația deocamdată e stabilă, urmărim fenomenul și-l monitorizăm însă depinde foarte mult de cum evoluează vremea, de temperaturi și de cantitățile de precipitații. Fenomenul de zăpor nu se comportă la fel în două zile, iar situația este supravegheată 24 de ore din 24. Eu spun că ținem totul sub control. Deocamdată nu e cazul de dinamitare, acest lucru se face doar dacă se consideră că are eficiență și depinde de foarte multe alte lucruri cum ar fi lungimea zăporului”, a explicat ing. Ioan Păvăleanu, director SGA Neamț.

”Deocamdată pericolul a trecut, pe alocuri zăporul are și 2 metri grosime. Evoluția zăporului este monitorizată în permanență, iar situația este sub control”, a declarat Ana Ancuța, viceprimar comuna Poiana Teiului.

Zăporul, pândit zi și noapte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Informare

Conform aceleiași informări, ”în ziua de 28.01.2014 ora 10:25 aglomerările de gheţuri cu o lungime de cca. 5,2 km, situate pe tronsonul aval 0,8 km punte Dreptu – baraj Topoliceni s-au deplasat suprapunându-se peste aglomerările de gheţuri existente care aveau înălţimi de cca. 2 m, conducând la ridicarea nivelului gheţurilor pe tronsonul baraj Topoliceni – 0,3 km amonte punte ACH cu cca. 2,5 m. Pe tronsonul baraj Topoliceni – aval 0,5 km pod Zahorna, apa curgea pe sub aglomerările de gheţuri conducând la coborârea nivelului gheţurilor pe mijloc cu cca. 1 m. Nu s-au semnalat revărsări şi nici pagube.

La ora 05:00 pe râul Bistriţa amonte de acumularea Izvoru Muntelui situaţia se prezinta astfel: Coada lacului Izvoru Muntelui era îngheţată, iar în cursul zilei de 29 ianuarie aglomerările de gheţuri se manifestau pe o lungime de cca. 7,1 km, respectiv de la viaduct Poiana Largului, până amonte 0,1 Km pod Ruseni. Pe acest tronson erau aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0.2 – 4.5 m.

Tronsonul prezintă ochiuri şi canal dezgheţat cu lăţimi de la 1 – 3 m pe cca. 20% din lungime şi parţial este coborât pe mijloc. Din amonte 0,1 Km pod Ruseni, în amonte este canal dezgheţat cu laţimi de la 8 m la curs liber. Curge zai pe cca. 50% din suprafaţa apei”.

Potrivit planului de măsuri prevăzute de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru astfel de cazuri, s-au stabilit și s-au trimis către CLSU Poiana Teiului măsurile care trebuie luate în eventualitatea producerii unor situaţii de urgenţă ca urmare a deplasării unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa: activarea Centrului operativ cu activitate temporară de la nivelul CLSU Poiana Teiului; intensificarea monitorizării fenomenului de zăpor; verificarea sistemului de alarmare a populaţiei în caz de dezastru.

Irina CĂLIN

Articolul precedentO carte tulburătoare: “Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist”
Articolul următorBilanțul anului trecut, la DSP