0:00

„Vrem să aducem în judeţ sume importante din fondurile europene”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț

Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, speră ca anul 2014 va fi anul în care județul Neamț va accesa cât mai multe proiecte europene. Salvarea județului ar veni și dacă ar exista mai multă comunicare și investitori străini pentru mediul rural.

– Ce planuri aveți în vedere pentru 2014?

– Mi-aș dori să continui o serie de proiecte începute anul trecut mai ales în privința îmbunătățirii rețelei de drumuri județene și creșterii gradului de atractivitate al județului Neamț din punct de vedere turistic. De asemenea, am trimis diverse semnale la nivel de capitală, dar și la nivel de contacte la nivel de persoane doritoare să investească în România. Mi-aș dori să aduc măcar unul sau doi investitori în județ, dacă s-ar putea, în mediul rural. Mi-aș dori să am o conlucrare mai eficientă și un schimb de idei, să fiu mai apropiat de primarii comunelor și orașelor astfel încât să ușurez cât pot activitatea lor, să-i susțin în încercarea lor de a implementa o serie de proiecte strict necesare comunităților pe care le reprezintă. Îmi doresc un dialog mult mai fructuos și o comunicare mult mai bună cu colegii mei consilieri județeni, pe care îi aștept să vină cu idei noi, cu proiecte noi și chiar cu soluții la problemele din teritoriu pe care ei le cunosc. Atât timp cât voi sta la Consiliul Județean Neamţ o prioritate pentru mine este aceea de a mă implica în propunerea cât mai multor proiecte care să aducă în județ sume cât mai importante din fondurile europene care sunt puse la dispoziție în perioada 2014-2020 atât pentru unitățile teritorial-administrative cât și pentru sprijinirea investitorilor privați. Eu cred că acest lucru va fi posibil pentru că la nivelul Consiliului Județean Neamţ s-a reușit crearea unui serviciu de realizare a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene, serviciu care a căpătat suficientă experiență și a demonstrat interes și abnegație în depistarea tuturor posibilităților privind propunerea de proiecte care să fie eligibile și finanțabile din fonduri europene.

„Vrem să aducem în judeţ sume importante din fondurile europene”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– Ce se va întâmpla cu proiectele din anii trecuți?

– Pe partea de proiecte existente și în derulare, la capitolul drumuri județene, în 2014, în urma consultării cu colegii și cu cei din departamentul tehnic din Consiliul Județean, vom căuta să  aducem cât mai aproape de finalizare o serie de investiții ce vin din anii din urmă și e puțin probabil că vom iniția noi investiții deoarece nefinalizarea unor investiții începute în anii 2008-2009 duce la costuri suplimentare care măresc la final valoarea investiției respective și influențează calitatea lucrărilor executate. Din punctul de vedere al societăților avute în coordonare, sper ca, în continuare, printr-o atentă monitorizare a activității a SC Drupo și Neamț Turism să reușim reabilitarea sau măcar aducerea pe linia de plutire a acestora, astfel încât să nu mai constituie găurile negre ale Consiliului Județean. La Apa Serv, doresc să monitorizez finalizarea investițiilor și influența acestora în ceea ce reprezintă costuri dar și în ceea ce înseamnă influența asupra stării financiare și de sănătate a cetățenilor din județul Neamț.

– Cum vedeți situația politică din județul Neamț?

– Din punct de vedere al situației politice anul acesta va fi un an greu deoarece așteptăm cel puțin două rânduri de alegeri și consider că cele două campanii electorale ce urmează a fi desfășurate vor influența și climatul politic din Consiliul Județean. Îmi doresc ca aceste influențe să fie pozitive și nu negative, spre câștigul nostru al tuturor și al cetățenilor din acest județ.

– Cum credeți că va fi bugetul din 2014?

– Încă din primele zile ale acestui an s-au întocmit o serie de situații asupra activității de anul trecut și a anilor din urmă. Se încearcă stabilirea unui program cât mai apropiat de realitate și de priorități astfel încât repartizarea banilor pe capitole bugetare să aibă în vedere cheltuirea banilor cu eficiență maximă și care la final să ducă la rezultate maxime cu costuri cât mai mici. Trebuie însă să recunoaștem că o serie de capitole bugetare, transmise de la nivel central, au venit diminuate. Per total spunem însă că în acest an județul Neamț a reușit să obțină o alocare bugetară cât de cât satisfăcătoare față de alte județe.

Irina CĂLIN

Articolul precedentA doua tranşă PEAD
Articolul următorAgenții economici, dezinteresați de afacerile din Ștrand