0:00

Vrei spor de stres la salariu? DSP te trimite la București, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMult discutatele sporuri pe care le primeau bugetarii și care le rotunjeau binișor salariile au ajuns acum la mâna DSP-urilor județene sau a unui institut din București.

Dacă până acum sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă erau asigurate prin contractul colectiv de muncă, de la începutul acestui an aceste recompense sunt stabilite prin regulamentul cadru, adoptat prin HG 917/2017. Noile sporuri pornesc de la 3% și pot ajunge până la 75% din salariul de bază, în funcție și de câți factori de risc există la un loc de muncă.

Pentru a putea acorda sporuri propriilor salariați, instituțiile, serviciile publice trebuie obține un certificat care se eliberează, pe bază de expertiză, de către Direcția de Sănătate Publică sau de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru protecția Muncii „Alexandru Darabont” din București.

În Neamț, instituțiile care s-au adresat până acum Direcției de Sănătate Publică Neamț pentru a obține măsurătorile și buletinele de expertiză au fost refuzate și trimise la București, pe motiv că instituția locală nu are angajat medic de medicina muncii! Raspunsul este halucinant: „La nivelul instituției, nu avem medic de medicina muncii după ce s-a pensionat colegul nostru. Nu s-a mai scos postul la concurs, deoarece avem un medic rezident, dar este abia în anul II. Noi am întrebat la Ministerul Sănătății, printr-o adresă de la începutul lunii februarie, cum să procedăm cu solicitările care vin. Au fost 14 instituții care ne-au solicitat. Ministerul Sănătății ne-a răspuns că singura posibilitate, conform HG 917 care a apărut la finalul anului trecut, este ca solicitanții să fie îndrumați spre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont” din București, care este abilitat pentru a efectua determinări ale noxelor profesionale”, ne-a declarat ing. chim. Anca Brîndușa Movilă, directorul interimar al DSP Neamț.

Ironia face ca însăși DSP Neamț să trebuiască să ajungă la institutul din București pentru propriul dosar de spor pentru calculator „întrucât noi avem contract de prestări servicii cu un medic de medicina muncii doar pentru evaluările periodice ale personalului nostru și trebuie să ne adresăm tot institutului de la București, taxa este de 4.000 lei din câte ni s-a spus”. La Piatra Neamț prețul ar fi doar de 200 lei,

Pentru că o instituție a statului nu găsește soluții pe plan local, nemțenii care au nevoie de asemenea documente sunt obligați să bată drumul la București, să cheltuie mai mulți bani, ca să nu mai vorbim de stresul acumulat.

(C.I.)

 

Articolul precedentO mașină de Bacău s-a zdrobit de un copac la Felești
Articolul următorTârgu-Neamţ: O autoutilitară a rupt un stâlp! Şoferul a rămas încarcerat!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.