Catana 2Denunţurile lui Sorinel Voroneanu, al căror efect a fost scoaterea câtorva poliţişti din sistem, au fost ca o ploaie de vară pentru fostul şef al Arestului Poliţiei Neamţ, comisarul şef Ioan Catană. În afară de pensionarea cam abruptă, din cauza scandalului creat, Ioan Catană a avut parte de o clemenţă neobişnuită din partea Curţii de Apel Bacău. De regulă, sentinţele de la Neamţ, rejudecate la instanţa superioară, sunt înăsprite. Ba chiar se ajunge frecvent ca din pedepse cu suspendare să se pronunţe, pe loc, unele cu executare (cel mai recent caz fiind cel al fostei directoare de bancă Vlăsceanu). În cazul domnului Catană, însă, lucrurile au evoluat altfel. Dacă Tribunalul Neamţ a decis 4 ani (3 ani pedeapsă principală plus un spor de 1 an) de închisoare cu executare şi confiscarea şpăgii (900 de euro, 430 de lei şi o sacoşă de cadouri care conţinea o sticlă de Vinars Jidvei şi două pungi de cafea Lavazza), la Bacău s-a hotărât „suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultante de 3 ani închisoare aplicată inculpatului”. Cu un termen de supraveghere de 3 ani, timp în care orice mişcare greşită poate duce la ridicarea beneficiului suspendării.  

Procurorii DNA au formulat recurs în casaţie, Înalta Curte a trimis cauza, din nou, la Bacău, iar pe 17 martie 2017, instanţa a decis:

Reduce pedepsele principale aplicate inculpatului Catană Ioan pentru fiecare dintre infracţiunile pentru care a fost condamnat, la câte 2 (doi) ani şi 3 (trei) luni închisoare, ca urmare a reţinerii prevederilor art.75 alin.2 lit.b C.pr.pen., coroborate cu dispoziţiile art.76 alin.1 C.pen. Constată redus cuantumul pedepsei principale rezultante aplicate inculpatului Catană Ioan la 3 (trei) ani închisoare. În condiţiile art.91 alin.1 C.pen., coroborat cu art.92, 93 şi 94 C.pen.., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale de 3 (trei) ani închisoare aplicată inculpatului Catană Ioan, stabilind un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, ce se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe după rejudecarea apelului”.

Evident, pe parcursul celor 3 ani, Ioan Catană trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ la datele fixate de această instituţie; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Până să se pronunţe, însă, sentinţa la Bucureşti, Ioan Catană a fost extrem de activ şi a executat deja o parte din pedeapsa cu suspendare: „Constată că până pronunţarea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a deciziei nr.357/RC din 27.09.2016 prin care a fost casată decizia penală nr.142 din 04 februarie 2016 a Curţii de Apel Bacău, inculpatul Catană Ioan executase deja perioada de 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, astfel încât acestea nu vor mai fi prestate din nou. În art.91 alin.4 C.pen. atrage atenţia condamnatului Catană Ioan asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere, situaţii care pot conduce la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere”.

C.M.

Articolul precedent8 proxeneţi din Neamț reţinuţi după o acțiune complexă
Articolul următorLocuri de muncă pentru bugetari: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui – 18.03.2017
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.