Curtea Constituţională a României (CCR) se va pronunţa miercuri, 13 mai, în legătură cu sesizarea Avocatului Poporului (AP), care vizează ordonanţa de reglementare a stării de alertă. Starea de alertă este forma juridică pe care autorităţile vor să o folosească după data de 15 mai, când se încheie starea de urgenţă.

În sesizarea adresată CCR, Avocatul Poporului consideră că definirea stării de alertă este „defectuoasă”, deoarece ordonanţa nu prevede „un termen pentru care se poate dispune starea de alertă”, aşa cum este cazul stării de urgenţă, de pildă, care se instituie pe 30 de zile.

Vom avea stare de alertă? Curtea Constituţională decide pe 13 mai!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilității extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuși dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituție”, precizează Avocatul Poporului în sesizare. Motivarea integrală a sesizării, aşa cum a fost publicată pe site-ul AP:

avocatul poporului stare de alerta

Starea de alertă este legiferată de OUG 21/15 aprilie 2004, fiind aprobată în perioada în care premier era Adrian Năstase. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentCoronavirus: Neamț – 73 noi cazuri, cea mai mare creștere. Botoșani – scădere de 9 cazuri față de ieri
Articolul următorAcești oameni care ne conduc. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.