0:00

Acești oameni care ne conduc. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRubrică dedicată tuturor celor care au rol politic și administrativ important în Regiunea de Nord-Est. Începem cu județul Bacău, în ordine alfabetică. Fiecare are o istorie în spate, aproape toți fac față unor anchete mai mult sau mai puțin penale, au susținători sau contestatari. Prin poziția pe care o ocupă infuențează destinul unor comunități mai mici sau mai mari.

Gheorghe Flutur ocupă în prezent funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava. A intrat în politică în anul 2000, întâi la Inițiativa Social-Liberală, trecând apoi la PNL, pe listele căruia a câștigat primul mandat de senator în același an. La fel ca primarul de Suceava, Ion Lungu, Gheorghe Flutur a făcut traseul PNL-PDL și retur, el fiind unul im important lider al alianței DA și mai apoi ai PDL. A fost și ministru al agriculturii

Flutur a părăsit PNL în anul 2006 împreună cu Theodor Stolojan, ajutând la înființarea PLD care a fuzionat ulterior cu PD, formând PDL. În cadrul acestei organizații politice, Gheorghe Flutur a ocupat funcția de vicepreședinte și, din 2011, prim-vicepreședinte.

Singura înfrângere politică pe plan local pentru Flutur a venit în anul 2012, când la alegerile pentru șefia Consiliului Județean Suceava a fost învins de către candidatul USL, Cătălin Nechifor. Aceeași confruntare s-a repetat în 2016, când a ieșit învingător Flutur.

Adversarii politici din Suceava l-au acuzat pe Flutur că în perioada mandatului său multe din lucrările licitate aveau prețuri foarte mari, că a alocat fonduri de la bugetul județului pe criterii politice, avantajând primari PDL (sursă aici). Ovidiu Donțu, senator PSD, l-a numit pe Flutur „regele licitațiilor trucate”. (sursă aici). Toate aceste elemente însă au rămas la nivel declarativ, neapărând anchete oficiale.

Traseul politic ascendent al lui Gheorghe Flutur a fost marcat de controverse majore, cercetări penale și anchete rămase fără rezultat. Prima dintre ele vizează perioada în care Gheorghe Flutur a fost în conducerea Direcției Silvice Suceava. Împreună cu ex-directorul economic Felix Șerban, au fost acuzați că, prin vânzarea, la licitație, a Centrului de Colectare a Fructelor de Pădure Vatra Dornei ar fi cauzat prejudicii monetare importante. În plus, a fost acuzat că ar fi încheiat un contract păgubos cu firma „Romanel” și că ar fi adus prejudicii Direcției prin atribuirea lucrărilor la un drum forestier firmei „Flutur și fiii”. (Sursă aici). Șeful Direcției Silvice Suceva din 2001, Gheorghe Nichiforel, într-un raport de activitate estima că paguba produsă la Direcția Silvică Suceava în perioada conducerii lui Gheorghe Flutur ar fi fost de 317 milioane de dolari. Liderul PNL a răspuns la această acuzație caracterizând-o drept „o aberație de proporții” și dându-l în judecată pe Gheorghe Nichiforel pentru calomnie. Dosarul a fost închis, cu toate că și acest lucru a născut controverse. Puiu Hașotti, vice-președinte PNL la acea vreme, a declarat că dosarele penale ale lui Gheorghe Flutur (pe care l-a descris ca fiind „românul care are cele mai multe plângeri penale”) ar fi fost „rezolvate” prin protocolul pe care Valeriu Stoica și Theodor Stolojan l-au încheiat cu PSD în ianuarie 2001, una din înțelegerile nescrise fiind și salvarea politicianului de Suceava. Gheorghe Flutur a negat vehement acuzația. O altă variantă, puțin diferită, a venit din partea vicepreședintelui liberal de la acea vreme, actual lider al PNL, Ludovic Orban acesta declarând „În 2002, după alegerea în funcția de președinte PNL a domnului Theodor Stolojan, o echipă a conducerii liberale a fost invitată la Palatul Cotroceni de președintele Ion Iliescu. La întâlnirea respectivă, domnul Stolojan i-a solicitat șefului statului, în mod surprinzător, să intervină pentru închiderea dosarelor penale în care era cercetat Gheorghe Flutur”. Orban a adăugat apoi că această cerere a fost satisfăcută de către președintele Ion Iliescu. Gheorghe Flutur a numit declarațiile lui Orban „mizerii și minciuni” (este bine că acum au putut trece peste aceste animozități și să lucreze împreună pentru binele partidului și al regiunii) dar a recunoscut că a existat o întâlnire între Stolojan și Ion Iliescu în care s-a discutat despre „hărțuirea sa politică”. (sursă aici).

Conform ”Jurnalului Național” între martie și octombrie 2001, împotriva lui Gheorghe Flutur au fost formulate patru plângeri penale care vizau activitatea sa în calitate de director al Direcției Silvice Suceava. În plus, alte plângeri au fost formulate pentru perioada în care acesta a deținut portofoliul de ministru al Agriculturii. Printre acuzații se numărau fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu pentru privatizarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei, achiziționarea la preț supraevaluat a cabanei forestiere „Șipoțelul”. A fost de asemenea, acuzat de afaceri oneroase cu masă lemnoasă, lucrări de drumuri forestiere care nu au fost executate dar facturate de firma „Flutur și Fiii”. Toate aceste plângeri au ajuns de la Parchetul Suceava la Parchetul General sau la fostul PNA, toate fiind soluționate cu neînceperea urmăririi penale, deși unele fapte au fost confirmate de către Curtea de Conturi (sursă aici).

Dar acuzele și controversele din jurul lui Gheorghe Flutur nu s-au oprit aici. Adversarii politici de la PSD, prin vocea lui Ovidiu Donțu, au sugerat că Flutur ar fi implicat în acțiunile de contrabandă de la Vama Siret. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a spus despre Flutur că a fost „adjudecat de mafia lemnului” după ce l-a acuzat că întârzie retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure. A fost acuzat că a fost implicat în activitățile de defrișare în masă din județul Vâlcea din calitatea sa de vicepreședinte a Asociației Proprietarilor de Păduri. (amănunte aici) Dar toate acestea au rămas doar acuzații.

Gheorghe Flutur, alături de mai mulți membri ai conducerii PDL, a fost audiat ca martor și în dosarul în care Elena Udrea a fost acuzată că ar fi finanțat campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiți de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Flutur a negat public că ar avea orice informații privind cauza (sursă aici).

Suceva a fost județul din România cel mai afectat de criza noului coronavirusului. Până la data de 27 aprilie 2020, 2650 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Suceava, fiind de departe cel mai mare focar din România. Pe locul doi la numărul de cazuri de București cu 1.190, diferența fiind cu atât mai mare cu cât populația capitalei este mult mai mare și concentrată într-un singur centru urban. Mărturie a cât de gravă este în continuare situația la Suceava este că municipiul reședință de județ, împreună cu alte 8 localități limitrofe, au fost primele localități din România puse în carantină prin ordonanța militară nr. 6. (sursă aici).

Gheorghe Flutur a fost implicat într-un scandal și în timpul crizei coronavirusului. Un document prezentat la televiziunea Antena 3 arăta că președintele CJ Suceava ar fi fost trecut drept „medic” pe o listă pentru testarea pentru coronavirus, beneficiind astfel de prioritate. În urma acestui test, Gheorghe Flutur a fost depistat pozitiv. Dr. Cătălina Zorescu, medic epidemiolog la DSP Suceava, într-o scrisoare trimisă Antena 3 (sursă aici) menționează că ea s-a ocupat de recoltarea de probe de la Gheorghe Flutur iar o colegă a făcut o greșeală la completarea datelor: „Regretăm și ne asumăm greșeala făcută care nu a fost cu intenție”, se menționează în text. A apărut și o stenogramă a unei conversații dintre Gheorghe Flutur și dr. Cătălina Zorescu în care ea afirmă: „…vă rog să nu mă scufundați pe mine de tot pentru că știți care a fost contextul atunci în seara aia”. Reacția președintelui CJ Suceava a fost că „n-a fost totul corect și legal? Contextul a fost că am venit toți cu bună credință să ne facem toți analizele”. Răspunsul doctorului: „Contextul a fost că am fost chemată la 11 jumate…da? Ăsta a fost contextul!…La ora aia eram acasă. Era 11 jumate…Da? Eram terminați!”. (sursă aici)

Gheorghe Flutur a fost internat în Spitalul Județean de Urgență Suceava în data de 25 martie 2020 după ce a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus. A fost eliberat din spital pe 10 aprilie după ce două teste consecutive au ieșit negative.

Criza coronavirusului va afecta profund viața sucevenilor în perioada următoare. Este necesară o analiză a activității autorităților din județ, a situației de la Spitalul Județean Suceava care a trebuit să fie închis chiar în mijlocul pandemiei și peste 400 de cadre medicale să fie confirmate cu COVID-19. (detalii aici) Iar Gheorghe Flutur este , ca să spunem așa principala autoritate din județ.

V. Bălănescu

Articolul precedentVom avea stare de alertă? Curtea Constituţională decide pe 13 mai!
Articolul următorVremuri de relaxare: Măştile medicale, mănuşile şi măsurarea temperaturii ar putea deveni reguli după 15 mai
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Important pentru nemteni, iubitori de adevar,trebuie sa aratam ca Flutur a facut harababura cu retrocedarea padurilor pe legea 247/2005 in complicitate cu Macovei, prilej ca Sturza sa primeasca mai multa padure decat i se cuvenea.De vanzarea padurii retrocedate s-a ocupat omul de baza a lui Flutur, castigand 2 milioane la ha.

Comentariile sunt închise.