dentisti italia 02Sute de copii cu dizabilități din Neamț, dar și din sistemul de protecție specială vor avea parte în această vară de un zâmbet fericit grație unei campanii umanitare inițiată de medici italieni, intitulată Overland for Smile. Campania se derulează în parteneriat cu DGASPC Neamț, iar clinica stomatologică mobilă a asociației umanitare a ajuns la începutul acestei săptămâni în județ. Vor fi oferite servicii medicale stomatologice gratuite pentru cât mai mulți copii defavorizați, prioritate având cei din sistemul de protecție a statului, dar și copiii care suferă de HIV/SIDA sau alte boli cronice și care sunt acceptați mai greu la tratamente.

Caravana italiană a ajuns în Neamț sâmbătă, 6 iunie, când a venit prima echipă de cadre medicale, dar și camioanele ce adăpostesc cabinetele stomatologice mobile. Acestea au fost instalate în curtea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ din Piatra Neamț și deja stomatologii au început treaba. Din echipa de specialiști fac parte doctori, asistenți medicali, igieniști, tehnicieni, dar și translatori, toți fiind voluntari. Echipele medicale se vor schimba periodic, caravana urmând să stea în Neamț în lunile iunie și cel mai probabil toată luna iulie, până când și ultimii pacienți vor fi consultați și tratați.

„Din 2005, în fiecare an pleacă din Italia o echipă de cadre medicale care, la bordul unui camion dotat cu cabinete stomatologice, vizitează copiii marginalizaţi şi abandonaţi din România pentru a-i trata şi a le reda speranţa“, a declarat Antonela Ioniță, directorul pentru România al misiunii Overland for Smile.

„Salutăm inițiativa celor de la Overland for Smile, campania lor umanitară fiind un model de bună practică în privința voluntariatului și un exemplu de catalizare a energiilor pentru un scop nobil. Suntem, de asemenea, recunoscători voluntarilor italieni care au renunțat la vacanță doar pentru a întinde o mână de ajutor copiilor noștri și pentru a le readuce zâmbetul pe buze”, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Cabinetul mobil include 3 unități complet echipate cu instrumentar cu sistem auto-dezinfectant, echipament laser, ultrasunete, aer condiționat, precum și o cameră video prin care întreaga acțiune poate fi urmărită direct pe Internet, totul la cele mai înalte standarde europene.

Caravana Overland for Smile este pentru al zecelea an consecutiv în țara noastră, de fiecare dată fiind alese alte regiuni ale țării. Anul acesta au fost selectate județele Neamț și Dolj și, dacă va mai fi timp, vor beneficia de tratamente și copiii din județul Vaslui. Inițiativa unei astfel de acțiuni umanitare a aparținut unui medic italian și a demarat în anul 2005, ea fiind gândită inițial pentru copiii instituționalizați din țările Europei de Est. În 2005, medicii din Peninsulă au venit pentru prima dată în țara noastră și apoi au continuat să vină an de an, deși misiunea a fost gândită pentru România doar pe o perioadă de doi ani.

Overland for Smile este un proiect umanitar itinerant, în totalitate non-profit, capabil să ofere un ajutor stomatologic concret copiilor abandonaţi. (Oana IOSUB-TOMA)