0:00

Voleiul încearcă să recupereze terenul pierdut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Crema” tehnicienilor din voleiul românesc ce se ocupă, în principal de pregătirea juniorilor și cadeților, s-a adunat la Piatra Neamț, cu prilejul turneului de calificare al naționalei de tineret UNDER 20, la Campionatul European. Pe tapetul ședintei tehnicienilor au fost repuse problemele cu care se confruntă voleiul în țara noastră: numărul mare de jucători străini, aria mică de selecție a voleibaliștilor, dar și câteva probleme tehnice cu care se confruntă echipele românești. Ceea ce se dorește, este implementarea unui stil unic de pregătire de la nivelul juniorilor și până la naționala de seniori, unul modern, axat pe ultimele tendințe la nivel mondial.

Voleiul încearcă să recupereze terenul pierdut, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Avem câteva probleme unde suntem rămași în urmă, în ceea ce privește tehnica la lovitura de atac, tehnica preluării din servici, tehnica la servici și tehnica organizării și perfecționării blocajului. Toate aceste chestiuni am încercat să le abordăm și avem speranța că, începând de la acest curs, tot ce am moștenit greșit la toate universitățile din țară va fi corectat, pentru că o parte dintre colegii nosștri predau din anii 70 și au rămas cu acea școală veche. Totul s-a schimbat și colegii care au venit la curs au fost puși la punct cu aceste chestiuni noi, iar noi sperăm că de aici încolo, aceste chestiuni să fie eliminate și să nu mai avem astfel de rămâneri în urmă la acest capitol”, a subliniat profesorul Dan Gavril, antrenorul naționalei masculine de volei a României.

Au fost trecute în revista și problemele grave cu care se confruntă societatea românească: sărăcia și mentalitatea părinților de a-și scuti copiii de practicarea orelor de educație fizică din școli, mentalitate care îndepărtează copii de practicarea unui sport de performanță.

”Cauzele sociale au dus în timp la scăderea numărului de copii care să vină la sport. Am vrut să le atragem atenția antrenorilor cum pot atrage copiii și cum pot optimiza metodele de atragere a copiilor către sport. Am vrut, apoi să nu mai existe acea traversare rapidă a copiilor către performanță”, a fost de părere Adin Cojocaru, președintele Colegiului Central de Antrenori din cadrul FRV.

Profesorul Dan Lăzărescu a explicat ce înseamnă legătura între teorie și practică. ”Voleiul în ultimele decenii a cunoscut un progres, iar concepția a fost la baza dezvoltării ca număr de participanți. Foarte greu ajungi în vârful ierarhiei și foarte greu te menții, față de acum 10 ani în urmă când ne dominau forțele voleibalistice, care aveau o corelație între concepție și practică, Cu voință și fără valorea material foarte greu pui concepțiile în practică. Încercăm să recâștigăm terenul pierdut. Încercăm să recâștigăm elementul uman: sportivii, teoreticienii și căutăm soluțiile de motivare, de susținere a acestor demersuri sportive cu aptitudini penbtru performanță”, a conchis teoreticianul Dan Lăzărescu, care este de părere că un jucător de valoare internațională se formează în zece ani, cu 1.000 de ore de pregătire pe an. (C. SOROCEANU)

Articolul precedentEminescu are un tei și la Piatra Neamț
Articolul următorSărbătoarea de Armindeni