0:00

Sărbătoarea de Armindeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Frunză verde de pelin, / Iată-ne la Armindeni, / Beau mesenii şi mănâncă, / Şi de ciuma nu li-i frică!”

Cu această veche strigătura populară, românii din vechime întâmpinau Armindeniul, sărbătoare dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, al holdelor semănate, al viilor şi livezilor.

Pelinul, plantă căreia românii din vechime îi atribuia numeroase valenţe magice, este la loc de cinste în ziua de Armindeni. Fetele şi femeile îl poartă în sân, iar în gospodărie el este pus pe masă, pe pat, în dulap, între haine. Este considerat protector faţă de tot ceea ce este negativ. Este folosit şi la descântece de boală sau de deochi.

Armindeniul, sau Pomul de mai, este sărbătorit în mai toate zonele ţării prin împodobirea cu ramuri verzi – substitute al zeului vegetaţiei – a  stâlpilor porţilor, a caselor, a intrărilor în adăposturile vitelor şi în alte anexe. Prin aceasta se realiza, în credinţa populară, protecţia oamenilor şi a animalelor faţă de forţa distrugătoare a spiritelor malefice. Termenul de “pomul de mai” provine de la obiceiul de împlântare în pământ, în mijlocul curţii sau a stânii, a unui par înalt, în vârful căruia e legată o ramură înverzită şi înflorită tăiată din pădure.

Cu ocazia acestei zile are loc şi începutul urcării la munte  a oilor şi, odată cu asta, începutul verii. Este şi ziua în care se taie ultimii miei rămaşi nesacrificaţi de la sărbătorile Pascale. Un cunoscut meşter şi rapsod popular din Neamţ, Alexandru Găină (Dămuc) spune, referindu-se la această sărbătoare: „Eu consider că ziua de Armindeni este Anul Nou folcloric. De ce spun asta? În jurul acestei date începe buciumul să cânte, începe să cânte cavalul, fluierul, urda-i dulce, caşu-i dulce, se seamănă busuiocul şi alte flori şi câte şi mai câte.” Aşadar, Armindeniul este o sărbătoare dedicată atât activităţilor pastorale şi agrare, cât şi sănătăţii şi veseliei oamenilor. (V. ANDREI)

Articolul precedentVoleiul încearcă să recupereze terenul pierdut
Articolul următorAleșii locali romașcani pot să respecte legea