0:00

Vineri, de la ora 14, la Grinţieş va avea loc simpozionul „Istoria şi poveştile de lângă noi”, prilej cu care va fi lansată şi cartea cu acest titlu, editată de Asociaţia Filateliştilor Piatra Neamţ, prin Editura „Cetatea Doamnei”, un volum coordonat de profesorii Daniel Dieaconu, Cristian Vatamanu şi Viorel Nicolau. După cum scriu şi autorii în „Argumentul – introducere” al cărţii, volumul s-a realizat în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Filateliştilor Piatra Neamţ, cu sprijinul CJ Neamţ. Cartea s-a realizat cu colaborarea elevilor şi profesorilor de la mai multe şcoli nemţene: Tazlău (Cezar Ţucu), Grinţieş, Ceahlău (Daniel Dieaconu), Crăcăoani (Dionisie Savin), Girov (Vasile Ciubotaru), Tupilaţi (Andrei Nica), şi din liceele din Pipirig (Cristian Vatamanu), Borca (Cristina Chirilă), Bicaz (Xenia Sârbu), Târgu Neamţ (Adina Cucoş-Grigore), astfel că, din punct de vedere geografic, sunt acoperite toate zonele judeţului, în special cele din zona montană. Interviurile din carte au fost luate unor oameni în vârstă, în special de la cei trecuţi de 70 de ani. Printre intervievaţii din carte se află scriitorii Constantin Tomşa, Dumitru Vacariu, publiciştii Dorel Rusu, Mihai Bulai, Traian Stanciu, Lulu Coroamă, Laurenţiu Teodosiu dar şi oameni simpli din aceste localităţi. Elevii care au colaborat la întocmirea acestei culegeri de interviuri sunt, în special de la şcolile gimnaziale din Grinţieş şi Ceahlău, dar şi de la Borca, Crăcăoani, Pipirig, Tupilaţi.

„Am cerut, prin întrebările noastre, să aflăm din bogăţia de folclor a plaiurilor nemţene de la munte şi de la şes: strigături de nuntă, descântece, bocete, poezii, oraţii, poveşti şi legende. Ne-am dorit să aflăm care erau jocurile copilăriei, dar şi treburile şi grijile, cum erau şcolile şi învăţătorii, care erau distracţiile adolescentine, îndeletnicirile, viaţa de familie, gospodăria şi celelalte componente ale vieţii cotidiene din interbelic şi până astăzi, neocolind nici viaţa poplitică, cea mai mare parte a ei aflată sub semnul secerii şi ciocanului” – argumentează coordonatorii lucrării.

A fost realizat mai întâi un ghid de interviu orientativ, cu întrebări care să acopere o arie cât mai largă din îndeletnicirile şi viaţa unui om – naştere, căsătorie, moarte -, petrecerea sărbătorilor de peste an, evenimentele importante din viaţa fiecăruia – şcoala, adolescenţa, armata, războiul, rezistenţa anticomunistă etc. Majoritatea interviurilor sunt însoţite în volum şi de portretele foto ale celor cu care s-a stat de vorbă sau cu scene din familia lor, cele mai multe dintre ele fiind adevărate anchete sociologice, care pot fi comentate şi sub acest aspect.

De menţionat faptul că în cadrul aceluiaşi proiect au mai fost editate cărţile: „Paşi prin Neamţ. Ghid istorico-uristic” (coordonatori Daniel Dieaconu, Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau), „Judeţul Neamţ în cărţi poştale ilustrate” şi „Mărturii de istorie recentă”. (N. SAVA)

Articolul precedentAstra – Ceahlăul (01.11, 20:30, Look TV)
Articolul următor„Anotimpuri”, o revistă laureată de 9 ori

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.