Proiectul “Centenarul Filmului Românesc – 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, a fost lansat la începutul lunii februarie la Iaşi. Proiectul, subintitulat “Caravana producţiilor cinematografice româneşti România – Republica Moldova – Cernăuţi” a fost iniţiat de Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău şi este organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul Iaşi, în cadrul programului Centenar 2017 – 2020. Coorganizator al evenimentului, care se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

Producţiile cinematografice vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, printre care Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca. Filmele au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi.

Printre cele 100 de orașe în care se va opri Caravana cinematografică se va afla și Romanul. Cel puțin așa speră primarul Lucian Micu: “Încercăm să facem ca municipiul Roman să fie partener cu Caravana cinematografică a Centenarului. Practic, în 100 de localități se vor proiecta filmele acesteia, iar noi depunem toate diligențele pentru ca, pe data de 25 mai, Caravana să poposească la Roman. Vom anunța din vreme locul unde va avea loc proiecția și filmul care va rula”. (D. AILINCĂI)