0:00

Vin sărbătorile! Prețurile (deocamdată) stagnează…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A început numărătoarea inversă înainte de sărbătorile pascale. Cumpărători  și comercianți deopotrivă au început să-și facă socotelile. Primii, socotesc cât îi costă masa de Paște, cei din urmă câți bani le intră în buzunar mai ales că vânzările au început să crească. Contrar obiceiului, în Piața Centrală din Piatra Neamț forfota cumpărăturilor nu a început încă. Cumpărătorii sunt puțini, prețurile nu au crescut, iar oferta de pește și carne de miel este încă scăzută. Doar zarzavaturile și cruditățile de primăvară abundă pe tarabele comercianților. Fie că sunt vânzători de legume, pește sau carne aceștia spun că anul acesta prețurile nu se vor schimba ca în alți ani.

Paștele este precedat de una dintre cele mai mari sărbători ale ortodoxiei și nu numai: Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile așa cum este cunoscută sărbătoarea în popor. Masa trebuie să abunde în pește și legume pentru că postul paștelui nu s-a încheiat încă. Luni, cu câteva zile înainte de Florii galantarele cu pește erau aproape goale. Cei care vând pește în Piața Centrală spun însă că e prea devreme să facă aprovizionarea acum.

Vânzător: „Oferta este slabă”

”Deocamdată oferta este slabă. Puțini sunt cei care vin și cumpără pește de luni pentru duminică. În plus, este un produs perisabil și, dacă nu se vinde, se strică. Cei care cumpără pește de la începutul săptămânii de obicei o fac pentru a evita aglomerația din sâmbăta dinaintea Floriilor. Cât despre ofertă, marea majoritate a comercianților de pește vând pește proaspăt și diferă de crescătorie. Cel de Dunăre se găsește mai greu, pentru că în această perioadă este interzis pescuitul în Dunăre. La mare căutare este însă crapul pentru că are preț bun. Sunt însă și clienți care preferă păstrăvul pe care noi îl vindem viu, direct din acvarii, este păstrăv de crescătorie”, a spus unul dintre vânzătorii de pește.

Vin sărbătorile! Prețurile (deocamdată) stagnează…, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prețul per kilogramul de pește a rămas deocamdată neschimbat și diferă de la o specie la alta. Crapul Novac rămâne cea mai ieftină variantă, cu 9 lei kilogramul. Cel mai scump rămâne în continuare păstrăvul de crescătorie care costă între 25 și 27 de lei kilogramul în funcție de adaosurile practicate de comercianți. Amatorii mai pot alege și varianta scrumbiei de acvacultură, pentru 15 lei kilogramul sau a somnului de acvacultură, la aproape 30 de lei kilogramul.

Cumpărător: „Se vor scumpi!”

Nici zarzavaturile și verdețurile nu s-au scumpit încă deși mai sunt doar câteva zile până la Florii. Cumpărătorii sunt însă convinși că pe măsură ce se apropie Floriile și Sărbătorile Pascale preţurile vor exploda.

”Deocamdată nu sunt scumpe, dar nici ieftine. Chiar mă uitam la pește, ar fi bine de cumpărat acum însă trebuie congelat și atunci nu-l mai mănânci proaspăt. Acum e bun prețul dar sunt sigur că mai pun ei un leu doi la kilogram sâmbătă, înainte de Florii”, a declarat un pensionar din Piatra Neamț.

”Acum nu sunt scumpe. Dar știu sigur că vor scumpi și verdeața, chiar și cașul săptămâna aceasta. Vin des la piață și știu sigur că marțea și joia de exemplu, când piața e mai bună, prețurile cresc”, a declarat un cumpărător. (I. CĂLIN)

Cumpărători, vânzători, controlori…

Deocamdată, amatorii de pește care țin neapărat să consume carne de pește proaspătă trebuie să știe că un kilogram de crap Novac costă 9 lei. Scrumbia de acvacultură costă 15 lei kilogramul, crapul 15 lei kilogramul, iar păstrăvul 25 lei kilogramul. Cumpărătorii din piețe trebuie să mai știe faptul că în galantarele vânzătorilor de carne a apărut și carnea de miel. Deocamdată oferta este foarte slabă, iar kilogramul de carne de miel se vinde, în funcție de comerciant, cu 20-23 de lei kilogramul, un preț rezonabil în opinia celor care vând un astfel de produs. Chiar și așa vânzătorii spun că oamenii se feresc să cumpere carne de miel pentru că nu au bani.

Și tot cumpărătorii din piețe și nu numai ar trebui să știe că începând cu data de 7 aprilie, DSVSA, OPC și ANAF supraveghează pentru ca nimeni să nu fie înșelat de comercianți care, de obicei, în această perioadă scot la vânzare fel de fel de produse la prețuri umflate. Instituțiile enumerate au purces la o amplă campanie de verificare a comercianților de toate tipurile, care vând în această perioadă carne, pește, ouă și produse alimentare folosite de români în mod special pentru masa de Florii sau Paște.

Articolul precedentCrin Antonescu: „Nu mă pot imagina asociat noţiunii de blat în politică!”
Articolul următorPSD caută pacea pentru europarlamentare