0:00

Inaugurat prin reluarea circulației rutiere, în noiembrie 2021, după reabilitare, podul de la Luțca (Roman) s-a rupt astăzi, 9 iunie.

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDespre această investiție, prinsă într-o lucrare mai amplă a unei porțiuni din DJ 207A, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a informat opinia publică ritmic.

Înainte de inaugurare, pe pagina sa Ionel Arsene a postat pe 18 octombrie 2021:

„FAPTE, NU VORBE!

Lucrările de modernizare a podului de la Luțca avansează

Dupa ce s-a turnat placa de suprabetonare și s-a asteptat timpul necesar pentru întărirea dalei, acum s-au reluat lucrările.

S-a identificat o soluție tehnică modernă care ne va ajuta ca proiectul de reabilitare a podului de la Luțca să fie finalizat înainte de termen. Se folosesc materiale de ultimă generație și în scurt timp, operațiunile necesare pentru hidroizolație se vor termina.

S-a lucrat la amenajarea sferturilor de con, a rampelor de acces pe pod, s-a montat parapetul metalic, iar atât timp cât condițiile meteo ne vor permite, vom începe lucrările pentru turnarea straturilor de asfalt.

Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bâra, are o lungime de 216 metri și este cel mai mare pod hobanat construit pe structură de beton armat din țară.

Este un proiect complex, pe care îl urmăresc îndeaproape, pentru că vreau să se respecte toate termenele prevăzute în contract, iar lucrările să fie de calitate.

#promisiunirespectate

#neținemdecuvânt

#construimîmpreună

Detalii au apărut și pe pagina CJ Neamț, la 19 octombrie 2021:

„Lucrările de modernizare a podului de la Luțca avansează

Dupa ce s-a turnat placa de suprabetonare și s-a asteptat timpul necesar pentru întărirea dalei, acum s-au reluat lucrările.

S-a identificat o soluție tehnică modernă, astfel încât proiectul de reabilitare a podului de la Luțca să fie finalizat înainte de termen. Se folosesc materiale de ultimă generație și în scurt timp, operațiunile necesare pentru hidroizolație se vor termina.

„S-a lucrat la amenajarea sferturilor de con, a rampelor de acces pe pod, s-a montat parapetul metalic, iar atât timp cât condițiile meteo ne vor permite, vom începe lucrările pentru turnarea straturilor de asfalt.

Este un proiect complex, pe care îl urmăresc îndeaproape, pentru că vreau să se respecte toate termenele prevăzute în contract, iar lucrările să fie de calitate“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Podul de la Luțca face legătura între Roman – Sagna (Luțca) – Bâra, are o lungime de 216 metri și este cel mai mare pod hobanat construit pe structură de beton armat din țară”.

Iar la momentul inaugurării, pe propria pagină Ionel Arsene posta la 13 noiembrie 2021:

„FAPTE, NU VORBE!

Podul de la Luțca se deschide traficului rutier astă seară!

Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta.

Este un moment extrem de așteptat atât de către cei care circulă pe această rută, DJ 207A – conducători auto și locuitori ai comunelor din zonă – Sagna, Doljești, Stănița, Bâra și Boghicea, cât și de noi, cei de la Consiliul Județean Neamț, care am realizat investiția și am urmărit îndeaproape implementarea proiectului.

Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.

Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare.

Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!

#promisiuni_respectate

#construim_împreună”

 

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Actualizare: Șoferul rănit, de 56 de ani, din Roman, a suferit mai multe traumatisme, dintre care unul grav la cap și a fost găsit în stare de inconștiență de echipajele de salvare. Ulterior a fost transportat la Spitalul Municipal Roman. „Pacientul are traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunoștinței, traumatism cranio-facial, traumatism de coloană lombară și traumatism toraco-abdominal, este în investigații”, potrivit Laurei Trifan, purtătorul de cuvânt al SMU Roman.

Actualizare: Prefectul Adrian Niță a ajuns la fața locului și la ora 15.08 a comunicat că ambii șoferi au fost răniți. „Cei doi conducători auto care au suferit în urma tragediei – unul are doar escoriații, celălalt este evaluat de echipajul SAJ. Ambii par a fi în stare de conștiență. Verificăm dacă mai sunt și alte autovehicule implicate, dar nu pare să fie vreunul în apă”.

Șoferul care este acum evaluat are 56 de ani, potrivit IPJ Neamț și se deplasa dinspre Roman spre Sagna. Incidentul a fost anunțat la ora 14.15 la Secția Rurală Sagna, de unde un echipaj a ajuns la fața locului și a început cercetările. „Astăzi, 9 iunie, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret ( DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt. Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani. Imediat, la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Roman și Serviciului Rutier Neamț. Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți” – potrivit IPJ neamț.

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Traficul este blocat și alte echipaje de poliție direcționează circulația rutieră de pe DN 15, de la Roman spre Gâdinți.

Actualizare: La ora 15.23, șoferul rănit urma să fie transport de SMURD-TIM la Spitalul din Roman, potrivit ISU Neamț. „Prin apel la 112, am fost înștiințați despre faptul că s-a prăbușit o parte din podul de peste râul Siret, ce face legătura între localitățile Sagna și Luțca. Un autocamion și o autoutilitară se aflau pe pod.
În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman.
La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Roman, IPJ, IJJ, SAJ și SVSU Sagna” – potrivit ISU Neamț.

În urma evenimentului au fost surprinse aproximativ 20 ovine.

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La fața locului au fost trimise și echipaje de la SVSU Sagna.

****Știre inițială****

 

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Două TIR-uri au fost surprinse sub stâlpii de betoni și un șofer a fost rănit, potrivit ISU Neamț.

Ceilalți șoferi l-au scos din cabină și a primit îngrijirile medicale de la echipajele sosite ulterior.

Video. Podul de la Luțca s-a rupt!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aproape de ora 15 au ajuns la fața locului și echipajele de poliție, urmând să se stabilească împreună și cu alte autorități ce s-a întâmplat exact.

Reabilitarea podului s-a încheiat cu 4 luni mai devreme de termenul contractat, 2 martie 2022.

C.I.

Articolul precedentArestări după percheziţiile pe trafic de droguri în Piatra Neamţ
Articolul următorVIDEO – Dezastrul de la podul Luțca – primele două dosare penale