În această seară, 22 iunie, un incendiu violent a izbucnit la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sfânta Maria” din Iași.

Flăcările dintr-un salon de la etajul 3 al clădirii au cuprins și salonul de deasupra, o zonă ATI din clădire. Din informațiile de până acum, se pare că incendiul ar fi pornit din zona tavanului, probabil de la instalația electrică. Dacă se va confirma, acest incendiu seamănă cu cel din secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Din fericire, în această seară nu au fost victime la Iași, mai mulți copii, părinți și personal medical fiind evacuați încă din momentul când s-a simțit fumul. Mai multe echipaje ISU Iași au intervenit și au stins flăcările. Conducerea spitalului a declarat că incendiul a avut loc într-o sală de tratamente. Se vorbește că pe etajul respectiv s-ar face lucrări de reparații.

Dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, a precizat firul cronologic al evenimentului. „Evacuarea s-a făcut din motive de securitate, copiii, părinții și personalul medical care au necesitat evacuare se aflau în altă zonă decât cea afectată, nu au fost afectați de fum sau gaze toxice – personalul din clinicile de pediatrie de acolo au efectuat evacuările. Ei se află acum pe etajul I și IV, care nu sunt afectate de către incendiu, fum sau apa folosită la stingerea incendiului, iar medicii de la SMURD care au intervenit la activarea Planului Roșu fac doar o inventariere a locației. Am avut grijă și de personalul medical de la spital, împreună cu doamna manager, personalul a fost susținut, a fost implicat, toată lumea este într-o stare bună, dar emoțional sunt reacții care se vor liniști în timp. Asistentele au constatat doar că există fum, au găsit locul de unde provenea incendiul, au deconectat sursele de energie, de oxigen și au evacuat toți pacienții cu părinții și personalul medical, asistenți medicali și infirmiere din zonele respective. Ora anunțării 18.54 – ajungere 19.00 – lichidare incendiu ora 19.37. Incendiul s-a manifestat la etajul al treilea secția ATI, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași. La locul evenimentului s-au trimis cinci autospeciale dotate cu apă și spumă, 2 ASII, două Autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, o descarcerare, trei echipaje de prim ajutor, o autospecială de transport apă, o Terapie Intensivă Mobilă, o mașină medic șef, o Autospecială Comandă şi Primă Intervenţie cu 28 de subofițeri de la Detașamentul 1 și Detașamentul 2. Din primele informații, au fost evacuate de la etajul 2 cinci copii, trei părinți și șase personal medical și de la nivelul etajului al treilea și șapte copii, dintre care un intubat cu o malformație digestiva și patru părinți, cinci cadre medicale, toți evacuați de pe etajele 1 și 4. Toți sunt în stare stabilă”.

Urmează ca pompierii să stabilească exact cauza incendiului.

C.I.

Articolul precedentAccident la Poiana Teiului
Articolul următorCasă incendiată intenţionat la Bodeştii de Jos