O femeie, de 33 de ani, din Suceava, este suspectă de coronavirus. Ea s-a prezentat la spital, vineri, 7 februarie, la amiază, cu infecție respiratorie și a spus că s-a întors pe 30 ianuarie din China, unde predă, ajungând cu o aeronavă pe 1 februarie la Suceava. Pacienta avea stare subfebrilă, tuse productivă și medicii suceveni au luat decizia izolării și transferului ei. În aceeași după-amiază, femeia a fost transferată de la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, la Spitalul clinic de boli infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. În urma analizelor medicale, a fost infirmată suspiciunea, femeia fiind infectată doar cu virusul gripal sezonier.
Până astăzi, 8 februarie, în județul Neamț nu există nici o suspiciune de infecție cu noul coronavirus. „Suntem feriți, deocamdată nu s-a prezentat nici o persoană care să fi venit din zona de epidemie chineză sau care să fi fost în contact cu o persoană infectată”, ne-a declarat dr. Daniela Burghelea, șefa secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Spitalul este pregătit pentru a interveni în cazul când apare vreo suspiciune, există combinezoane în dotarea UPU și pentru personalul din secția de Boli Infecțioase, protocolul de izolare și transfer la clinica din Iași a fost prezentat cadrelor medicale, iar stocul de medicamente și dezinfectanți este suficient, potrivit dr. Doina Apetroaia, medicul șef al Compartimentului de prevenire a infecțiilor nosocomiale din cadrul SJU Piatra Neamț.
Transferul pacientei din Suceava s-a realizat cu o autospecială de transport victime multiple din cadrul ISU Suceava. Un incident, rămas fără urmări, s-a petrecut în momentul îmbarcării pacientei, izolată într-o capsulă, pe targă, în autospecială, potrivit monitorulsv.ro. Unul din paramedici a alunecat pe platformă și a căzut peste targă, dar a făcut tot posibilul să protejeze pacienta, susținând targa cu un picior. Nimeni nu a fost rănit, iar transferul s-a realizat fără alte probleme. „Regretăm acest incident, însă asigurăm cetățenii de faptul că pacienta nu a avut de suferit și nici colegul nostru, paramedicul SMURD. Mai mult, colegul nostru a depus tot efortul pentru a-i asigura protecția. Acest aspect este argumentat de imaginile difuzate in spațiul public, care arată cum izoleta nu a atins pământul, ci a rămas sprijinită pe genunchiul paramedicului. De asemenea, în urma incidentului nu a fost deteriorată izoleta de protecție. La ora transmiterii acestor precizări (n.r. vineri seara, la ora 20, pacienta se află deja la spital, iar colegii noștri, după efectuarea decontaminării personalului și a autospecialei, se vor întoarce la unitate”, după cum a precizat Alin Găleată, ofițerul de presă al ISU Suceava. Precizările au fost făcute după ce imaginile care au surprins incidentul au fost făcute publice
Urmează ca ancheta epidemiologică să stabilească toate persoanele cu care profesoara a fost în contact în aeronava cu care a zburat de la Londra la Suceava și ulterior, după ce a ajuns acasă. Este a doua suspiciune din zona Moldovei, după studentul din Bacău, la care nu a fost confirmată infecția cu noul coronavirus. (C.I.)