Procurorii DIICOT din Structura Centrală au coordonat, astăzi, 28 septembrie, efectuarea a 8 percheziţii domiciliare, dintre care 5 în Roman şi în câteva localităţi învecinate, două în Vaslui şi una în judeţul Dâmboviţa, “în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tâlhărie calificată şi şantaj”, după cum se precizează în comunicatul DIICOT. Acţiunea de astăzi a fost urmarea unui denunţ înregistrat acum un an, referitor la uciderea unui bărbat, în aprilie 2014, în localitatea Navan (Irlanda).

“În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că la data de 10.04.2014, în jurul orei 01.45 – 02.00, la ordinul liderului grupării, membrii acesteia au acționat în mod concertat pentru uciderea unui bărbat care ar fi încercat să-și impună autoritatea în zona de acțiune a grupării infracționale, pe teritoriul Irlandei”, se arată în comunicatul DIICOT.

“De asemenea, la aceeaşi dată, suspecţii au exercitat acte de violență (cu răngi și cuțite) asupra a două persoane vătămate, lovindu-le pe acestea în zone vitale (în zona capului). Membrii grupării au acționat în mod premeditat în vederea uciderii victimei în sensul că au procedat la urmărirea și supravegherea acesteia dintr-o locuință situată la parterul imobilului unde persoana vătămată își avea reședința. În timp ce victima se afla la adresa de reședință, membrii grupării înarmați cu arme albe au pătruns în interior prin efracție, spărgând ușa de acces în apartament și procedând la lovirea cu cruzime a tuturor persoanelor aflate în locuință, în special a persoanei vătămate și sustrăgând mai multe bunuri în special aparatură electronică. Deși victima a încercat să se salveze sărind de la balconul apartamentului situat la etajul 1 al clădirii, membrii grupării au continuat urmărirea acesteia și aplicarea în continuare a mai multor lovituri, în special la nivelul capului,  lovituri ce au condus ulterior la deces”.

Anchetatorii susţin că liderul grupării, care este stabilit de mulţi ani în Irlanda şi actualmente este arestat, l-a ameninţat cu moartea pe bărbatul respectiv înainte de a trece la fapte, dar a ameninţat şi o altă persoană, scopul fiind să obţină o taxă de protecţie de 7.000 de euro. La percheziţii au fost ridicaţi bani (5.000 de euro şi 2.500 RON), un laptop, 5 smartphone-uri, 47 de comprimate cu efect anabolizant, înscrisuri și obiecte cu valoare probatorie. La sediul DIICOT Bucureşti au fost duşi 5 suspecţi, în vederea audierii.

La acţiune au participat ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate din Neamț, Vaslui, Dâmbovița şi Suceava, precum şi Batalionul Special de Intervenţie al Jandarmeriei. (ZCH NEWS; VIDEO: DIICOT)