Imediat după vacanța de 1 mai, la Piatra-Neamț vor începe două cursuri de formare profesională pentru șomeri. Cel de inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, care durează 6 săptămâni și cel de operator calculator, de 8 săptămâni. Pentru șomeri, participarea la cursuri este gratuită, asta însemnând inclusiv materialele de studiu.

VIDEO. AJOFM Neamț: cursuri gratuite pentru 6.806 șomeri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCele mai căutate cursuri de cei care vor să învețe o nouă meserie și să-și crească șansele de a obține venituri se derulează deja. De pildă, cursul de instalator (tehnico-sanitare și de gaze) este cel mai solicitat, cu toate că durează 6 luni și cel puțin în Piatra-Neamț prima promoție din acest an va da examenul de absolvire în 22 iunie. Șomerii din zona Târgu Neamț au la dispoziție 4 cursuri personalizate: adulții care au doar câteva clase absolvite pot învăța noțiuni de bază de matematică, științe și tehnologie, alții fără calificare fac cursul de îngrijitor spații verzi sau cei care vor recalificare învață meseria de bucătar. La Roman tocmai a început cursul de ajutor bucătar, unul din cele șase aflate în derulare.

La o populație activă de 200.700 persoane, conform datelor recensamântului din 2022, există 6.806 de șomeri, din care majoritatea (5.506) nu mai primește indemnizație (situație la 31 martie). Aceste cursuri îi pot ajuta la găsirea unui loc de muncă. Prima ofertă din acest an este pe 12 mai, la Bursa generală. Detalii oferă Titela Rodica Popa (foto), șefa Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Neamț.

Cristina Iordache

Articolul precedentFoto. Bălțătești: Canalizare înfundată pe o stradă. Primăria tace
Articolul următorMeteorologii anunță brumă pe final de aprilie