O grupare de traficanți de persoane, cu 3 suspecți din Piatra Neamț, Iași și Bârlad a fost destrămată după două zile de percheziții în trei județe. Ancheta DIICOT Iași s-a făcut împreună cu omologi din Olanda, țară în care proxeneții români au forțat să se prostitueze 8 fete din România și 9 fete din Republica Moldova. Simultan s-au desfășurat descinderi la 3 suspecți din Olanda, trei ofițeri de poliție judiciară de la Iași participând alături de autoritățile judiciare olandeze la acțiunile din ultimele două zile. Doi dintre suspecții români au fost reținuți, unul din Olanda și celălalt din Belgia.
Comunicatul DIICOT de astăzi:
La data de 07.10.2019 și 08.10.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Piatra Neamț și Bârlad, într-o cauză vizând destructurarea unei grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de persoane.
Activitățile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente din Olanda, respectiv Oost Nederland Politie Enschede, în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activități procedurale în cadrul operaţiunii „Schipbeek”.
În fapt s-a reținut că, începând cu anul 2015, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din trei cetățeni români și alți trei cetățeni olandezi, care au acționat în mod coordonat, în ceea ce privește recrutarea mai multor tinere, în vederea exploatării sexuale a acestora pe relația Romania-Olanda, precum şi al obținerii unor foloase materiale substanțiale din activitățile de prostituție desfășurate de acestea.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că, în această perioadă gruparea infracțională a reușit să recruteze peste 8 tinere românce și alte 9 tinere, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost obligate să practice prostituția, prin folosirea de violențe, amenințări și șantaj, în bordeluri clandestine care funcționau în locuințele închiriate de către membrii grupării.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, suma de 5880 euro și alte înscrisuri.
Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.
La acţiunea din România a participat un ofițer de poliție olandez din cadrul Oost Nederland Politie Enschede, iar trei ofiţeri de poliţie judiciara din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.T.P. s-au deplasat în Olanda pentru acordarea de suport operativ în vederea realizării acțiunii.
În urma acțiunii, 2 suspecți, cetățeni români, au fost reținuți în Olanda și Belgia.
Autoritățile olandeze efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de migranți, angajare ilegală, spălare de bani, amenințare, vătămare corporală, viol și lipsire de libertate intenționată.
În cauză cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. (ZCH News)