iasi tei 01110 tei au fost plantaţi, sâmbătă, 28 noiembrie, în centrul municipiului Iaşi, la presiunea societății civile („Iaşul iubeşte teii” şi „Grupul Academic”). Au trecut doi ani și 9 luni de când primăria a tăiat teii, reprezentativi pentru centrul orașului. De atunci, s-au cheltuit multe zeci de mii de euro, pentru a se pune la loc ce era deja acolo. Autoritățile au cumpărat din Italia 140 de tei noi – 110 au fost plantați, iar ceilalți au rămas într-o pepinieră, ca rezervă. Primăria ieşeană s-a lăsat înduplecată să refacă zona abia după ce a organizat, în luna septembrie, un referendum. 94% dintre ieșenii participanți au susținut ideea.

iasi tei 02“La 2 ani și 9 luni de la tăierea ilegală a celor 140 de tei din centrul orașului, greșeala a fost astăzi reparată. Teii au fost replantați. Am dedicat mult timp, energie și nervi în aceste demersuri, dar am câștigat nu doar teii înapoi, ci mult mai mult spirit civic, am demonstrat că se poate și am subliniat din nou că deciziile publice trebuie luate cu cetățenii, nu abuziv și ilegal. Sperăm că autoritățile locale vor fi mai transparente și mai deschise locuitorilor orașului și sperăm că ieșenii vor fi mai atenți la activitatea primăriei și mai implicați în a-și face auzite nevoile. Îi felicităm și le mulțumim tuturor celor care s-au implicat” – „Iaşul iubeşte teii”, pe pagina de Facebook.

iasi tei 03“Până azi, n-am rostit cuvântul victorie. Nici când a apărut hotărârea de CL privind replantarea teilor, nici când au fost deplasați salcâmii japonezi în alte locuri, nici măcar când am am văzut gropile pregătite pentru primirea noilor tei. Pronunț termenul, acum, când am văzut primii tei plantați, am pus mâna pe ei și am manevrat oleacă lopata cu pământ la poalele unora dintre ei. Pentru că, e limpede, nu mai pot avea încredere în autoritățile băștinașe, fie ele locale sau centrale. A dispărut prezumția de nevinovăție în ceea ce le privește. Nu mai cred până nu văd, până nu pipăi” – Liviu Antonesei, profesor universitar – AICI. (ZCH NEWS; FOTO: Facebook Liviu Antonesei)

Articolul precedentPSD şi PNL, surprize neplăcute pentru propriii membri
Articolul următorHCF Piatra Neamţ – speranţe de promovare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.