0:00

Victime ale temniţelor comuniste din Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

ABICULESEI, Gheorghe. Cizmar din Târgu Neamţ. A stat închis în penitenciarul din Aiud în perioada 1970-1976.

ACOSTOAIEI, Gheorghe. Din comuna Cordun, Roman, judeţul Neamţ. A fost arestat în 1950 (în lotul cu Gheorghe Miron) pentru încercarea de reorganizare a PNŢ.

ADĂMUŢ, Dumitru. Preot ortodox din Adjudeni, judeţul Neamţ. A fost condamnat pentru construirea bisericii din parohia sa.

ADĂSCĂLIŢEI, Vasile. Din judeţul Neamţ. A trecut prin temniţele comuniste.

AGAPIE. Muncitor din judeţul Neamţ. A fost arestat şi condamnat la Iaşi, trecând apoi prin mai multe închisori.

ALBERT, Petru. Preot romano-catolic din comuna Nisiporeşti, judeţul Neamţ. A fost condamnat în 1950 şi închis în temniţa din Gherla.

ALMĂŢANU, Anton. Muncitor din Piatra Neamţ. A fost arestat în septembrie 1949 împreună cu membrii organizaţiei anticomuniste „Gărzile Decebal“ din care făcea parte şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi.

AMARIEI, Dumitru I. Profesor de matematică la Liceul „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, născut pe 16 ianuarie 1911. A fost condamnat pentru că a confecţionat un aparat de radio-recepţie în laborator. S-a crezut la început că a dispărut prin închisori, dar s-a găsit, de către SRI, un act de deces din 1981.

AMARIEI, Vasile. Muncitor din Piatra Neamţ. S-a aflat în perioada 1970 – 1976 la Aiud.

AMARTINESEI, Dumitru. Din judeţul Neamţ. A trecut prin închisori.

AMARTINESEI, Ion. Locotenent în rezervă, din Roman. A fost arestat şi condamnat în 1950 ca membru al unei organizaţii subversive.

AMITRĂIESEI, Mihai. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

ANDONE, Gheorghe V. Funcţionar născut pe 4 aprilie 1927 la Cordun, Roman, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 28 noiembrie 1950 pentru că a făcut parte dintr-o organizaţie care urmărea refacerea PNŢ, condamnat de Tribunalul Militar Iaşi şi închis la Gherla, unde a şi murit.

ANDREESCU, Mihail Gh. Învăţător, născut pe 30 ianuarie 1887 la Dochia, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 14 august 1952 şi a murit pe 14 martie 1953 în lagărul de la Poarta Albă.

ANDREESCU, Mihail Gh.  Învăţător, născut pe 30 ianuarie 1887 la Dochia, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 14 august 1952 şi a murit pe 14 martie 1953 în lagărul de la Poarta Albă.

ANDONIC, Gheorghe. Plutonier major din Piatra Neamţ. A fost arestat în 1950 pentru activitate anticomunistă şi răspândire de manifeste.

ANDRE, Adrian. Din judeţul Neamţ. A fost condamnat.

ANDREESCU, Eugen. S-a născut pe 11 mai 1934 la Bicaz. A fost arestat  în 1959 şi condamnat la 10 ani de muncă silnică. A trecut prin închisorile de la Iaşi, Galaţi, Stoieneşti şi Gherla, până în 1964, când a fost eliberat pe baza Decretului de graţiere nr. 411/1964.

ANDREESCU, Mihail Gh. Învăţător, născut pe 30 ianuarie 1887 la Dochia, judeţul Neamţ. A fost arestat pe 14 august 1952 şi a murit pe 14 martie 1953 în lagărul de la Poarta Albă.

(Informaţiile provin din colecţia de documente Cicerone Ioaniţoiu)

Articolul precedentZaraza
Articolul următorCentrul vechi Roman se licitează

3 COMENTARII

  1. lista condamnatilor politici dupa instalarea regimului capitalismului salbatic 22.12.1989 ;general stanculescu,general chitac,ioan toma fost ministru,coman si tot cpex,apoi;miron cozma inginer,nastase adrian dr.in drept,primarii de la;valcea,baia mare.si lista poate continua.GRAVE CRIME POLITICE INTR-O PERIOADA ATAT DE SCURTA.

  2. Pentru toate victimele comunismului,parlamentarii U.S.L., au considerat ca este bine sa voteze impotriva infiintarii unui muzea al dictaturii comuniste. Iliescu si Quintus sa traiasca, un comunist si un informator al sacuritatii.

  3. Lista este lunga.O lacrima amara, dureroasa este omagiul postum , adus bunicului meu, victima a inchisorilor comuniste din Aiud si Canal unde a fost inchis. A trait demn si a murit demn , la 93 de ani, dupa ce ca prin minune a supravietuit infernului de nedescris.
    Sper ca lista va continua, iar la litera M voi gasi postat numele bunicului, eu ii spuneam „bicu”.Dumnezeu sa-l ierte !

Comentariile sunt închise.