0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXVI), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* OLTEANU, Teodor. Născut la 15 martie 1941, în satul Filioara, comuna Agapia. Arestat şi condamnat la închisoare. Eliberat după 5 ani şi 3 luni de detenţie. S-a stabilit în Constanţa.

* OPREA, Gheorghe. Din Băltăţeşti. Ţăran. Membru PNL. A fost timp de 30 de ani primar al comunei. Arestat la 5 mai 1947. O parte din detenţie la penitenciarele Iaşi, Bacău şi Gherla.

* OPREA, Mitică Ghe. Din Cordun. Muncitor. Arestat pentru răspândire de manifeste PNŢ. Judecat cu lotul Gheorghe Miron. Condamnat la închisoare în 1950. O parte din detenţie la penitenciarele Iaşi şi Gherla.

* ORGHIDAN, Gheorghe. Din Petricani. Țăran. Arestat pentru împotrivire la colectivizare. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, în 1953.

* OROS, Gheorghe. Născut la 20 martie 1938, în Bicazu Ardelean. Domiciliu obligatoriu în Bărăgan, de la 18 iunie 1951.

* ORVAS, Ileana. Din Roman. Arestată.

* PALADE, Constantin. Ţăran din Broşteni, lucrător la Domeniile Regale. Membru în  Mişcarea de Rezistenţă a Tineretului Român

(Piatra-Neamţ). Arestat la 8 noiembrie 1949, într-un lot de peste 20 de persoane. Ancheta a avut loc la Iaşi, comandant fiind colonelul Pandele. Anchetator-şef a fost locotenentul-major Leferman Chiper, avându-i ca secunzi responsabili cu tortura pe Lică Kaufman şi Vasile Dascălu. Judecat, împreună cu lotul, la 4 august 1951 şi condamnat la trei ani de închisoare. Detenţia la Iaşi, Jilava, Gherla şi Canal.

* PANAITESCU, M. Student la Iaşi. Arestat, în 1949, de Securitatea din Roman, unde în iunie 1949 era anchetat de securiştii torţionari Davidovici (căpitan, şeful securităţii Roman), Lazarovici ş.a.

* PARTENIE, Lili. Arestată.

* PASCARU Haralambie (Lucian). Din Bivolari – Iaşi. Absolvent al Şcolii Normale din Piatra-Neamț, membru al  Frăţiei de Cruce din şcoală. După cel de al doilea război mondial, a trăit din banii unor foşti colegi şi s-a infiltrat în organizaţia legionară din Piatra-Neamţ. La un moment dat, a dispărut şi, după câtva timp, a ajuns preşedinte al Frontului Plugarilor – filiala Sălaj. Arestat în mai 1948 şi dus la închisoarea din Suceava. Mărturiile lui au dus la arestarea a zeci de oameni. În iulie 1948 a mers, împreună cu un alt deţinut, Eugen Ţurcanu, la comisarul Ciupagea, pentru a-i propune acestuia iniţierea acţiunii de  reeducare. La închisoarea Aiud, a fost unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi colaboratori ai administraţiei, infiltraţi printre deţinuţi. Introdus în fabrica închisorii, a exercitat presiuni asupra deţinuţilor, forţându-i să muncească mai mult. În perioada 1962-64, a fost unul dintre ajutoarele comandantului Gheorghe Crăciun, în cadrul  reeducării “non-violente” de la Aiud. După eliberare, Pascaru a continuat să fie informator al Securităţii.

* PASCARU, Ianoş Ferdinand. Ţăran din Bârgăoani. A participat la revolta ţărănească de la 25 iunie 1950 şi a fost arestat, într-un grup de ţărani, dintre care 40 au fost torturaţi la Securitate şi condamnaţi. Prin sentinţa Tribunalului Militar Iaşi, Ianoş a primit 1 an şi 6 luni de închisoare.

* PASCARU, Mihai. Ţăran din Bârgăoani. Condamnat la 3 ani de închisoare. Vezi şi Pascaru, Ianoş – Ferdinand.

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu. Vol. 7: Dicţionar N-O. Lucrare revizuită de dr. Mihaela Andreiovici. Editura Maşina de scris, 2005, şi Vol. 8: Dicţionar P-Q, prefaţă de Alex Ştefănescu; lucrare revizuită de Filip Lucian Iorga, Editura Maşina de scris, 2006.

Articolul precedentDecesele din spital, în creștere
Articolul următorCancerul, o boală despre care nu se vorbește