Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XVI), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* HRUŞCĂ. Din oraşul Roman, Neamţ. Învăţător. Arestat. Condamnat la închisoare, în 1949, pentru activitate anticomunistă. Detenţia în lagărul Peninsula şi penitenciarul Gherla.

* HUNCANU, Vasile I. Născut la 20 iulie 1914, în satul Cotu Vameş, comuna Horia,  Neamţ. Arestat în 1952. A murit în timpul detenţiei în lagărul Poarta Albă, la 2 martie 1953.

* IAGHER, Suzana. Născută la 13 noiembrie 1952, în localitatea Bicaz,

Neamţ, în timpul domiciliului obligatoriu al părinţilor. După eliberare familia s-a stabilit în comuna Deta, Timiş.

* IAKERKANER, Sami. Născut în oraşul Piatra Neamţ, Neamţ. Inginer. Arestat ca sionist. Condamnat la închisoare, în 1950. Detenţia la penitenciarele Jilava şi Caransebeş. Eliberat în 1955.

* IAMANDI, Hilda. Din oraşul Roman, Neamţ. Anchetată la Securitate.

* IGNAT, Constantin. Din comuna Ţibucani – Neamţ. Ţăran. Arestat ca membru al organizaţiei “Frontul Patriei”. Torturat în timpul anchetei la Securitatea Bacău. Condamnat la închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi, în 1953.

*ILAŞCU, Vasile. Din oraşul Piatra Neamţ, Neamţ. Muncitor. Arestat. Condamnat la închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi.

* ILIE, Gheorghe. Din oraşul Roman, Neamţ ̨. Arestat. Condamnat la închisoare.

* ILIEŞ, Dumitru. Din judeţul Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare.

* ILIEŞ, Nilla. Din oraşul Roman, Neamţ. Anchetat la Securitate

* IOBANU, Aurica. Din judeţul Neamţ. Arestată.

* IONESCU, Rodica. Din judeţul Neamţ. Arestată. Condamnată la închisoare

* IONIŢĂ, Gheorghe. Din comuna Borca, Neamţ. Teolog. Arestat. Condamnat la închisoare. Pe timpul detenţiei a fost omul administraţiei penitenciarului, iar în perioada 1962-1964 era în comitetul de reeducare. A fost pus de Gh. Crăciun să-l convingă pe Grigore Caraza să accepte reeducarea, pentru a scăpa de la zarcă.

* IOSIFESCU, Constantin. Din oraşul Piatra Neamţ. Muncitor. Arestat în septembrie 1949. Judecat cu unul din loturile organizaţiei “Gărzile Decebal”. Condamnat la închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi. Detenţia la penitenciarele Aiud şi Gherla.

* IOSUB, Ion. Din judeţul Neamţ. Muncitor. Arestat în 1949. Judecat cu lotul “Gărzile Decebal”. Condamnat la închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi. Detenţia la penitenciarele Suceava şi Gherla

* IOVU, Constantin. Din comuna Ţibucani, Neamţ. Ţăran. În 1956, a participat la revolta din comună împotriva colectivizării (semnăturile erau luate cu forţa de un fost prizonier de război întors în ţară cu divizia “Tudor Vladimirescu”, alcătuită la iniţiativa Anei Pauker). Arestat. Torturat în timpul anchetei la Securitatea Bacău şi Iaşi. Condamnat la 7 ani închisoare, fiind considerat capul revoltei.

* IRICIUC, Ioan. Din satul Crăiesti comuna Dragomireşti – Neamţ. Ţăran. Arestat în mai 1953, pentru găzduirea şi favorizarea lui Mărgineanu Liviu (condamnat la 15 ani închisoare în contumacie). Judecat împreună cu mama lui Mărgineanu. Condamnat la închisoare.

* IRIMIA, Vasile D. Din judeţul Neamţ . Arestat. Condamnat la închisoare.

* ISAC, Iftene Vasile. Din comuna Ţibucani, Neamţ. Ţăran. Arestat în 1951. Anchetat la Securitatea Bacău şi Iaşi. Judecat cu lotul organizaţiei “Frontul Patriei”. Condamnat la închisoare, în 1953.

* ISACHI, Mariana. Din judeţul Neamţ. Anchetată la Securitate.

Articolul precedentPostliceala de la Ion Creangă, neautorizată
Articolul următorExistă ”confirmare” telefonică: Vin scaunele la TT