0:00

Viceprimarul Micu s-a întors teafăr din Ucraina, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De vineri și până duminică, viceprimarul Romanului – Lucian Micu s-a aflat într-o vizită oficială în Ucraina, în municipiul Kameneţ-Podilskyi din regiunea Hmelniţkyi, la imvitația autorităților de acolo, oraș cu care este înfrățită “marea familie romașcană”. La fel ca în Roman, și la Kameneț se desfășorară Zilele orașului. În ciuda tensiunilor din țara vecină, viceprimarul Micu spune că „ostilitățile” s-au desfășurat fără niciun incident, deși majoritatea populației critică reacția Rusiei. Delegația din care a mai făcut parte și consilierul PDL Leonard Achiriloaei și un translator a fost foarte bine primită de ucrainieni, spune viceprimarul.

“Am plecat vineri și am ajuns după-amiaza în Kameneţ-Podilskyi, după un drum de aproximativ cinci ore. Nu am avut probleme la graniță. Nu am fost singura delegație străină, alte cinci delegații fiind prezente la eveniment, astfel încât autoritățile ucrainiene au fost bucuroși că, în ciuda situației tensionate,  nu le-a fost întors spatele. Kameneţ-Podilskyi este un oraș de 109.000 de locuitori, curat, frumos și cu oameni ospitalieri. Sâmbătă am participat la o conferință cu tema «Viitorul Ucrainei și noi, generație tânără», în cadrul căruia 16 tineri au prezentat referate, viziunea lor cu privire la situația actuală din Ucraina. Tot sâmbătă, la Primăria din oraș a avut loc o premiere a personalităților locale și s-au ținut mai mult cuvântări de încurajare a populației ucrainiene. Oamenii cu care noi am discutat sunt împotriva represaliilor Rusiei”, a declarat viceprimarul romașcan.

Acesta spune că autoritățile locale le-au prezentat mai multe monumente istorice din zonă, aparte fiind cetatea din oraș, pentru care, în seara de sâmbătă, s-a aprins un iluminat modern. Viceprimarul Lucian Micu spune că a fost impresionat de civilizația poporului ucrainean.

“Cetatea este foarte frumoasă. Un lucru deosebit este că locuitorii din Kameneţ-Podilskyi și-au păstrat tradițiile. Au acea cultură a portului popular tradițional. În fiecare familie există măcar o ie moștenită din generații, iar la evenimentele la care am luat parte foarte multă lume purta portul tradițional. Clădirile sunt vechi, cu acel aspect «comunist», însă blocurile care se ridică acum sunt unele moderne. Coșurile de gunoi sunt peste tot și inclusiv cei care fumează pe stradă aruncă mucul de țigară în coș, nu pe jos. Autoritățile au pregătit pentru locuitori mai mult ceaune cu mâncare specifică, din care am gustat și noi și era foarte bună. Față de ce se întâmplă în România la astfel de acțiuni, în Ucraina oamenii au stat aliniați la coadă pentru a primi o porție de mâncare”, a mai povestit Lucian Micu. Viceprimarul Romanului a adus din Ucraina mai multe daruri simbolice, delegația noastră oferindu-le autorităților mai multe cadouri cu însemnele municipiului. (C. MATEI)

Articolul precedentTârgnemțean, vice-campion naţional la culturism
Articolul următorCâștigătorii concursului “Curățenia începe cu noi, pentru noi!”