0:00

Viceprimar, purtător de cuvânt la „Miorița Bălțăteștiului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Miza banilor de la APIA pentru crescătorii  de animale din comunele județelui a declanșat adevărate războaie locale în care se pune totul la bătaie. Relații, cunoștințe, sacoșe, miei, presiuni, episoade de spionaj împotriva dușmanului, totul are un singur scop: câștigarea licitațiilor aducătoare de bani, aparent fără multă bătaie de cap. Pentru a câștiga, s-au format asociații ale crescătorilor de animale, s-au făcut adevărate războaie de convingere, pentru a atrage noi membri, de cele mai multe ori administrațiile locale nefiind străine de acest lucru. Comuna Bălțătești nu duce nici ea lipsă de scandal pe această temă, un grup de crescători acuzând ingerințe ale viceprimarului în procesul de organizare a unei asociații concurente.

Marți, 18 martie, trebuia să aibă loc  o licitație în vederea închirierii trupurilor de pășune aflate în administrarea Consiliului Local. Datorită unor documente lipsă din dosarele de participare la licitație a două dintre asociațiile prezente la licitație, aceasta s-a amânat, urmând a se organiza o altă licitație peste 20 de zile. Trei asociații de crescători de animale s-au înscris la licitație, respectiv „Miorița Bălțăteștiului”, „Floare de Colț” și „Izvorul Alb”.

Miza licitației

Licitația s-a făcut pentru închirierea unei suprafețe de 545,94 de ha aparținând domeniului public privat al comunei Bălțătești, după cum urmează: 105,07 ha trupă pășune Sasu, 96,1249 ha trup pășune Făgețel, 31,84 ha trup pășune Zâmbrești, 35,2786 ha trup pădure Pârâul Adânc, 99,9136 ha trup pășune Vârful Verde, 81,00 ha trup pășune Căprărie și 96,0099 ha trup pășune Pietricica Bolovan. Din componența comisiei de licitație a făcut parte viceprimarul Mihai Vițelaru, în calitate de președinte al comisiei, Ursache Elena, secretara comunei, doi consilieri locali, și din partea Consiliului Județean, Mihai Popescu. Prețul de începere a licitației a fost de 203 lei/ha/an, echivalentul a 45 de euro, iar durata încheierii contractului de închiriere a terenului a fost stabilit în caietul de sarcini pe o perioadă de 5 ani. Încă de la începutul licitației a fost discutată și o contestație depusă de către Asociația Crescătorilor de Animale „Floare de Colț” la adresa șefului Poliției Locale a comunei, Gorgan Costică Cristinel, care, în calitate de membru al Asociației „Miorița Bălțăteștiului”, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Vicele Vițelaru a depus, în apărarea subordonatului său demisia acestuia din calitatea sa de membru fondator, demisie depusă pe data de 5 martie.

Viceprimar, purtător de cuvânt la „Miorița Bălțăteștiului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vicele, purtător de cuvânt al Asociației „Miorița Bălțăteștiului”

Interesant este că pe site-ul Asociației „Miorița Bălțăteștiului”, la rubrica Contact, apare numărul de telefon al viceprimarului Vițelaru. Contactat pe numărul afișat pe site-ul asociației, viceprimarul a confirmat că acest număr este al dânsului, dar spune că nu a știut de acest lucru: „Eu recunosc că i-am ajutat pe cei de la această asociație, dar poate mi-au pus numărul de telefon în ideea că eu am fost cel care i-am sprijinit. Faptul că i-am ajutat nu cred că e un lucru grav și chiar mă laud cu asta. Am ajutat niște crescători de animale, iar acest lucru face parte din atribuțiile mele. Ce e așa grav că i-am ajutat?”, ne-a declarat vicele. Primarul Gheorghe Mihăilă îi ia apărarea vicelui: „Nu știu, nu cunosc faptul că numărul viceprimarului este pus pe site-ul Asociației Miorița Bălțăteștiului. Dar știu că dânsul s-a implicat și i-a ajutat pe aceștia”.

Unul din contestatarii Asociației „Miorița” este și Doru Neculai Munteanu, președinte al Asociației „Floare de Colţ” care i-a acuzat în nenumărate rânduri pe primarul Mihăilă  și viceprimarul Vițelaru că s-ar afla în spatele Asociației „Miorița”, pe care o conduc prin interpuși.

“Înființarea acestei asociații s-a făcut cu scopul vădit al primăriei de a gestiona pășunea comunală prin interpuși, care sunt scoși la înaintare de șefii principali ai primăriei și vor putea gestiona în voie subvențiile pe care le va încasa asociația de la APIA. Mă îndoiesc până și de obiectivitatea comisiei de licitație al cărei președinte este viceprimarul comunei. Prin participarea Asociației Miorița Bălțăteștiului, licitația va deveni un mijloc prin care va avea loc de fapt o încredințare directă. Care va fi destinația subvențiilor APIA în acest caz? Este doar o primă întrebare”, ne-a declarat înainte de începerea licitației, Doru Neculai Munteanu, președintele Asociației „Floare de Colț”.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentCum se repară “scorurile” de la simulări?
Articolul următorCare vrei șăf, bre?