0:00

CASS-ul reţinut pensionarilor anul trecut va fi restituit din oficiu, în tranşe lunare, în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024. Este urmare a Deciziei Curții Constituționale 650/2022 (din decembrie 2022), care spune că impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională.

Reglementarea în baza căreia vor fi înapoiaţi banii este OUG nr. 4/2023, ce a devenit aplicabilă pe 17 februarie. În preambulul ordonanţei se precizează că „un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor de judecată solicitând restituirea sumelor reprezentând contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, blocând activitatea acestora”. Un alt motiv este acela că „neadoptarea măsurilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ar genera consecințe extrem de oneroase pentru bugetul de stat, concretizate în plata unor sume însemnate ca accesorii la obligația principală”.

Veşti bune pentru cei cu pensii mari! Primesc banii înapoi!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiRestituirea se va aplica nu numai în cazul celor care s-au adresat instanţelor, ci şi a celor care nu au iniţiat o astfel de acţiune. Pensionarii nu trebuie să facă niciun fel de cerere, acestea fiind înapoiate, aşa cum au fost luate, din oficiu, în tranşe lunare. „Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, prevede ordonanța.

Aceste plăţi se vor face odată cu pensia aferentă fiecarei luni. În cazul în care există pensionari vizați de restituire care au murit, sumele cuvenite vor fi plătite urmașilor sau moștenitorilor acestora. Numai în acest caz, restituirea CASS-ului se va face în urma depunerii unei cereri la casa de pensii în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului. Prevederea nu se aplică în cazul pensiilor militare şi a altor categorii de pensii speciale, pentru care, la reţinerea CASS, nu s-a diminuat cuantumul net al pensiilor plătite în 2022. La nivel naţional peste 200.000 de pensionari vor primi aceşti bani înapoi, potrivit Casei Naţionale de Pensii. (Angela Croitoru)

Articolul precedentExercițiu de evacuare în caz de cutremur, în școli
Articolul următorITM Neamț: Controale și amenzi în 18 balastiere din județ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.