Evaluarea echipei medicale a Ministerului Sănătăţii (MS), derulată la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Suceava, va continua, în zilele următoare, cu toate unitățile sanitare din Regiunea Nord-Est, se precizează într-un comunicat de presă al MS, publicat pe portalul ŞTIRI OFICIALE. Astăzi, 25 martie, va fi verificată situația de la Botoșani.

Echipa MS, coordonată de dr. Nelu Tătaru, secretar de stat, a făcut marţi, 24 martie, o primă evaluare a activității SCJ Suceava, în contextul răspândirii noului coronavirus. “După prima zi de verificare, echipa MS a decis închiderea Spitalului Clinic Județean începând de astăzi, pentru 48 de ore, în vederea realizării procedurilor de dezinfecție. Tot astăzi va începe transferarea celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital în alte unități sanitare, după cum urmează:

  • Pacienții confirmați pozitiv la COVID 19 vor fi repartizați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava care se află într-o clădire pavilionară separată. Această clinică are 248 paturi, din care în prezent sunt ocupate 108.
  • Pacienții confirmați negativ la COVID 19 care nu reprezintă urgențe își vor continua tratamentul izolați la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.
  • Pacienții care sunt confirmați negativ și reprezintă urgențe medicale care necesită tratament într-o unitate sanitară vor fi transferați în spitale din județul Iași, în funcție de patologie.

În 48 de ore se estimează deschiderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Suceava, care este supusă procesului de dezinfecție. UPU va începe să funcționeze din nou cu personal medical transferat din clinicile medicale din Iași, clinicile private din Suceava, precum și personal din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Suceava. Toți pacienții care vor fi investigați și diagnosticați în UPU a SCUJ Suceava vor fi dirijați pentru continuarea tratamentului în unitățile medicale din Fălticeni și Rădăuți. Cei cu patologie severă vor fi direcționați către unitățile medicale din Iași. În ceea ce privește personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate  1.300 persoane, personal medical și auxiliar. Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 sunt confirmați pozitiv la COVID 19. Aceștia sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu. 49 de asistenți medicali și infirmieri confirmaţi cu COVID 19 din cadrul spitalului județean se află, de asemenea, internați în Spitalul de Boli Infecțioase Suceava. Echipa MS a decis ca, după dezinfecție, Spitalul Clinic Județean Suceava să devină unitate medicală în care să fie tratate cazurile infectate cu noul coronavirus”, precizează sursa citată. (M.C.)