dna 02Colegiul de conducere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a întrunit, miercuri, 1 februarie, în ședință extraordinară, pentru a analiza riscurile și impactul asupra activității DNA, în urma adoptării Ordonanței de Urgență (OUG) de modificare și completare a Codului Penal și a Codulului de Procedură Penală.

“Prevederile Ordonanței de Urgență, dacă aceasta intră în vigoare, favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracțiunilor de corupție. În plus, de aceste prevederi vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată”, se precizează într-un comunicat de presă al DNA.

Colegiul DNA a constatat că, prin dezincriminare, așa cum este aceasta reglementată de OUG, va fi afectată instrumentarea a 2.151 de dosare penale aflate în lucru, având ca obiect abuzul în serviciu, iar unele cauze se vor clasa. De asemenea, va fi afectat procesul penal într-un număr semnificativ de dosare aflate deja în curs de judecare, în sensul că procesul penal va înceta sau vor fi pronunțate soluții de achitare.

“Prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la: introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu – 200.000 lei – prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate); scăderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sancțiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea)”, consideră Colegiul DNA.

DNA a găsit şi soluții preliminare: “o evaluare a fiecăruia din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA și a celor care se află deja în curs de judecare pe rolul instanțelor, pentru a constata în ce măsură investigațiile mai pot avea sau nu finalitate, în situația în care intră în vigoare ordonanța de urgență”. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentIPJ Botoşani: Bilanţ 2016
Articolul următorACTUALIZARE Proteste în toată Moldova faţă de modificarea codurilor penale!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.