roznov masterplan 01

Sala de ședințe a Primăriei Roznov a găzduit, ieri, ceremonia de semnare a unuia dintre proiectele incluse în Masterplanul privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată. În fapt, masterplanul intitulat „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț” are o valoare de peste 107 milioane de euro, contractul de finanțare fiind semnat în luna martie a anului 2011. Din costurile totale pe care le presupune acest amplu program, Uniunea Europeană asigură finanțarea în proporție de 79,14%, restul reprezentând contribuția statului român. Valoarea componentei intitulate „Alimentare cu apă și extindere rețele de canalizare în aglomerarea Săvinești-Roznov” se ridică la peste 44 de milioane de lei, la semnarea contractului participând reprezentanții celor două firme asociate în vederea executării lucrărilor – SC Moldocor SA (prin directorul general Mihai Bătrânu) și SC Vlanda Company SRL (prin directorul general Aurel Roman) – directorul Companiei Județene Apa Serv, Ionuț Dughir, șeful Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, Eduard Corduneanu, precum și primarul orașului Roznov, Ionel Ciubotaru, alături de colegii din Zănești – Ioan Filip, Podoleni – Cristian Croitoriu, Dumbrava Roșie – Ioan Grădinaru și Săvinești – Daniel Horciu, edilii ale căror comunități vor fi beneficiarele lucrărilor ce urmează să se execute în cadrul acestui proiect. Reprezentanții celor două societăți executante au dat asigurări că termenele contractuale vor fi respectate cu sfințenie, iar lucrările vor fi de cea mai bună calitate, așa cum cere Uniunea Europeană.

Succes după contestaţii

La rândul său, directorul Companiei Județene Apa Serv a punctat: „Chiar dacă până la semnarea contractului a trecut o perioadă mai lungă de timp, din cauza faptului că au existat trei contestații, în cele din urmă Curtea de Apel a dat câștig de cauză proiectului ales de compania pe care o reprezint. Felicit echipa care s-a ocupat de selecția dosarelor, pentru decizia bună pe care a luat-o. Am ajuns astăzi la semnarea celui de-al cincilea contract din Masterplan. Îi asigur pe toți cei care sunt angrenați în acest amplu proiect că vor găsi în noi, în Compania Județeană Apa Serv, un partener de nădejde, și le doresc mult succes!”, a spus Ionuț Dughir, care a adăugat: „Compania noastră operează în 28 de localități din județ – două municipii, trei orașe și 23 de comune, prin patru sisteme zonale: Alexandru cel Bun – Zănești, Bodești – Dobreni, Roman – Săbăoani și Târgu Neamț, și 7 sisteme locale, respectiv  Bicaz, Ștefan cel Mare, Horia, Tămășeni, Păstrăveni, Bâra și Tașca. La sistemele de alimentare cu apă concesionate de companie sunt branșați, până în acest moment, peste 221 de mii de locuitori, iar la sistemele de canalizare sunt racordați 136.519 locuitori. Politica noastră se axează, în principal, pe întărirea capacității instituționale pentru implementarea și derularea proiectelor de investiții demarate, având drept obiectiv final eficientizarea activității și îmbunătățirea continuă a serviciilor pe care le oferim populației”.

Contractul semnat ieri a fost încheiat pentru o perioadă de 20 de luni.

Masterplanul județean are în componență trei contracte de asistență tehnică și 7 contracte de lucrări, care urmăresc în principal extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul reședință de județ, precum și în municipiul Roman, orașele Roznov, Târgu Neamț și Bicaz și comunele Dumbrava Roșie, Săvinești, Vânători, Săbăoani și Podoleni. Odată finalizate, lucrările cuprinse în întregul Masterplan județean vor veni în sprijinul a peste 237 de mii de locuitori.

„Este un moment foarte important pentru noi, ca primari. Sunt sigur că, odată finalizate lucrările, aspectul comunităților se va îmbunătăți simțitor. Îi asigur pe constructori de întreaga noastră disponibilitate și, totodată, îi rog să țină cont de faptul că noi, în calitate de beneficiari direcți, vom da dovadă de maximă seriozitate. În orașul nostru, se vor efectua lucrări pentru extinderea rețelei de apă potabilă cu aproximativ 16 kilometri, pe 29 de străzi. De asemenea, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu aproape 20 de kilometri, pe 34 de străzi. Tot prin intermediul acestui proiect, vor fi construite 3 stații de pompare a apelor uzate, stații care vor fi conectate la sistemul centralizat de monitorizare. Nu trebuie să uităm că se va construi și un colector general nou, care va include o stație de pompare a apelor uzate, ce va străbate localitățile Zănești și Podoleni, având ca finalitate descărcarea în noua stație de epurare ce va fi construită la Costișa. Pentru satul Chintinici, noi avem în derulare un alt proiect ce prevede construirea rețelei de canalizare și construirea unei stații de transfer”, a declarat primarul orașului Roznov, Ionel Ciubotaru.

„În comuna pe care o conduc urmează să se execute lucrări de extindere a rețelei de apă potabilă cu aproape 9,7 km, pe 15 străzi, iar rețeaua de canalizare va fi extinsă cu încă 7,9 km, întinzându-se pe încă 8 străzi. De asemenea, vom beneficia și de o stație de pompare a apelor uzate. Bineînțeles că pentru noi, ca primari, aceste lucrări înseamnă foarte mult. Vorbim de sume foarte mari și de lucrări de o reală utilitate, în orice comunitate care se dorește modernă. Avem toată convingerea că firmele executante își vor face datoria așa cum se cuvine, mai ales că vorbim de societăți cu renume și cu o vastă experiență în domeniu”, a spus primarul de Săvineşti, Daniel Horciu.

roznov masterplan 02

roznov masterplan 03

roznov masterplan 04

roznov masterplan 05

roznov masterplan 06

roznov masterplan 07

roznov masterplan 08

Alex SÎRBU