Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a acționat în instanță, la Tribunalul Vaslui, 37 de medici din aproape toate secțiile unității spitalicești, inclusiv șefi de secții, pentru recuperarea unui prejudiciu de 37.000 de lei constatat de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). SJU Vaslui impută medicilor mii de rețete decontate de CNAS și care ar fi fost eliberate ilegal în anul 2012 unor pacienți care figurau, în același timp, internați în spital. De fapt, suma imputată pentru județul Vaslui este de aproape 90.000 de lei, figurând cu rețete eliberate în timpul internării pacienților și spitalele din Bârlad, Huși și Murgeni.
„Toate spitalele au avut astfel de rețete, pentru că medicii dădeau rețetele de seara, înaintea zilei de externare, ca a doua zi să nu mai piardă timpul cu scrierea lor, a fișei de obesrvație, a biletului de externare, a scrisorilor medicale. Curtea de Conturi a considerat aceste rețete ilegale, le-a imputat la noi și noi am recuperat banii de la spitale, din bugetul lor. Acum, fiecare spital face ce vrea, își recuperează sau nu banii de la medici, e problema lor. Noi i-am recuperat”, a spus Simona Polak, președinta CJAS Vaslui.
Cea mai mare sumă imputată a fost la SJU Vaslui – 37.000 de lei şi cea mai mică la spitalul din Murgeni – 300 de lei. La spitalul din Bârlad au fost imputati circa 23.000 de lei iar la cel din Huşi aproape 27.000 de lei.
„Anul trecut am avut discuţii cu medicii pe cale amiabilă, pentru a recupera prejudiciul imputat prin CJAS Vaslui de către Curtea de Conturi. Am stabilit chiar şi o comisie în acest sens, dar medicii se consideră nevinovaţi şi prin urmare am luat decizia ca instanţa să decidă cum şi cine va trebui să plătească cei 37.000 de lei”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.
De partea cealaltă, medicii chemaţi în instanţă consideră că acţiunea întreprinsă de conducerea spitalului vasluian este nejustificată pe motiv că acele reţete s-ar fi eliberat la externarea din spital a pacienţilor, însă plecarea acestora ar fi fost operată în calculator abia a doua zi.